<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Et oljemarked i full spagat

En svekket oljemarkedsbalanse kombinert med risiko for betydelig bortfall av produksjonskapasitet i Midtøsten gjør at oljemarkedet befinner seg i full spagat for øyeblikket, skriver Helge André Martinsen i DNB Markets.

Publisert 23. okt. 2024
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 3 ord
Article lead
+ mer
lead
Presset: Høy produksjonsvekst utenfor kvotesystemet er en hodepine for OPEC. Her ved generalsekretær Haitham al-Ghais. Foto: Kamran Jebreil/AP/NTB
Presset: Høy produksjonsvekst utenfor kvotesystemet er en hodepine for OPEC. Her ved generalsekretær Haitham al-Ghais. Foto: Kamran Jebreil/AP/NTB

Gjestekommentar: Helge André Martinsen, senior energianalytiker i DNB Markets

På den ene siden har vi et oljemarked med en markedsbalanse som ser ut til å bli svakere i 2025, og et OPEC+ som sysler med ambisjoner om å øke oljeproduksjonen for å ta tilbake markedsandeler. På den andre siden har vi et skyhøyt geopolitisk spenningsnivå i Midtøsten, og er ubehagelig nær en fullskala militærkonflikt mellom Israel og Iran. Utfallsrommet for oljeprisen har sjelden vært større enn nå.

Helge André Martinsen, DNB Markets Foto: Ole Berg-Rusten/NTB

OPEC+ på defensiven

Konturene av en svakere oljemarkedsbalanse har vært tydelig i form av en sterk global produksjonsvekst de siste årene. Dette har tvunget OPEC+ over på defensiven.

Fra midten av 2022 begynte OPEC+ å merke presset fra produksjonsvekst utenfor kvotesystemet, og de var nødt til å begynne å kutte sin egen produksjon. I 2023 vokste verdens oljeproduksjon som ikke er regulert av OPEC+-kvoter med mer enn tre millioner fat om dagen, noe som er rekordhøyt. Denne produksjonsveksten vil fortsette på et relativt høyt nivå både i år og neste år, og vil legge fortsatt press på OPEC+. De har prøvd å forsvare oljeprisen de siste årene, med et prisgulv på 80 dollar pr. fat, og dette har kostet i form av tapte markedsandeler.

Det som nå har forsterket utfordringen for OPEC+, er at veksten i verdens oljeetterspørsel har bremset kraftig opp. Oljeetterspørsel vokste med over to millioner fat om dagen i 2023, hvor Kina bidro med 1,5 millioner fat om dagen.

Nå har veksten i Kina bremset helt opp, primært drevet av en boligsektor i knestående og meget høyt salg av elbiler. Uten noe vesentlig bidrag fra Kina vil den årlige veksten i verdens oljeetterspørsel falle til under én million fat om dagen.

Fra et fundamentalt perspektiv ser vi da en oljemarkedsbalanse som svekker seg inn i 2025 og 2026, fordi veksten i oljeproduksjon utenfor OPEC+s kvotesystem vokser raskere enn verdens oljekonsum. På toppen av dette har OPEC+ annonsert ambisjoner om å øke sin produksjon og ta tilbake markedsandeler, etter flere år med produksjonskutt.

Problemet for OPEC+ er at oljemarkedet ikke har behov for denne ekstra oljen. Vi tror oljeprisen kommer til å falle vesentlig dersom OPEC+ gjennomfører sine ambisjoner om å øke sin oljeproduksjon med over to millioner fat om dagen i løpet av 2025. I tillegg ser vi risiko for et økende konfliktnivå internt i OPEC+ på grunn av uenigheter om fremtidig strategi, noe som kan resultere i en volumkrig i oljemarkedet. Et slikt scenario vil kunne sende oljeprisen dramatisk lavere.

Skyhøy geopolitisk spenning

De fundamentale faktorene i oljemarkedet peker primært i retning av nedsiderisiko for oljeprisen. Samtidig har vi skyhøy geopolitisk spenning i Midtøsten, og et Iran/Israel på randen til krig. Iran produserer 4,1 millioner fat olje om dagen, og er en av de største oljeprodusentene i Midtøsten. Et israelsk angrep på oljeinstallasjoner og infrastruktur i Iran vil dermed kunne føre til vesentlig høyere oljepris.

I tillegg vil trusselen fra Iran om å stenge Hormuzstredet alltid være til stede når konfliktnivået er skyhøyt. 20 prosent av verdens oljeproduksjon transporteres gjennom dette stredet, og verden klarer seg ikke uten denne oljen.

Konklusjonen er at vi har fundamentale faktorer i oljemarkedet som primært peker i retning av nedsiderisiko på oljepris, og vi er avhengig av at OPEC+ fortsetter å forsvare oljeprisen for å være i prisintervallet 70–80 dollar pr. fat for 2025.

Dersom OPEC+ gjennomfører sine annonserte produksjonsøkninger, så vil oljeprisen handles i intervallet 60–70 dollar pr. fat neste år, og ved en potensiell volumkrig kan oljeprisen falle ned mot 50 dollar pr. fat.

På den motsatte siden kan et betydelig bortfall av iransk oljeproduksjon som følge av krigshandlinger sende oss nærmere 100 dollar pr. fat. En stengning av Hormuzstredet kan sende oss langt over 100 dollar pr. fat.

For investorer og selskaper gjelder det å være godt forberedt på et år med potensielt store prissvingninger og høy usikkerhet i oljemarkedet.