<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tyskland vil selge Uniper: Skal ha tatt kontakt med Equinor

Den tyske staten vurderer å selge energigiganten Uniper, og skal ha oppsøkt både Equinor og den tsjekkiske milliardæren Daniel Křetínský. Avtalen kan bli en av Europas største i 2025.

Publisert 20. jan.
Oppdatert 20. jan.
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 3 ord
Article lead
MÅ SELGE; Kansler Olaf Scholz og den tyske staten må selge seg ned til en eierandel i Uniper på 25 prosent innen 2028. Foto: Bloomberg

Den tsjekkiske milliardæren Daniel Křetínský, som blant annet har store investeringer i de tyske selskapene Thyssenkrupp og Metro, vurderer nå å gå inn i den tyske energigiganten Uniper, melder Reuters.  

AKTUELL: Blant utenlandske medier nevnes Daniel Křetínskýs selskap EPH som den heteste kandidaten til å overta Uniper. Foto: EPH

Ifølge kilder har den tyske regjeringen kontaktet Křetínský som en potensiell kjøper av sine 99,12 prosent av aksjene i selskapet. 

I tillegg til den tsjekkiske milliardæren har tyskerne også tatt kontakt med Equinor for å høre om deres interesse. 

Verdt 220 mrd.

Uniper er verdsatt til rundt 19 milliarder euro, som tilsvarer over 220 milliarder kroner, men det er ventet at selskapet vil bli solgt med rabatt i det som kan bli en av Europas største forretningsavtalene i 2025. 

Selskapet måtte nasjonaliseres under energikrisen i Europa i 2022 etter nesten å ha gått konkurs da den russiske gassgiganten Gazproms stoppet med gassleveransene til Tyskland  fullstendige. Det endte med at selskapet mottok en statlig redningspakke på 13,5 milliarder euro, ifølge Handelsblatt.

MÅ SELGES: Det kontroversielle kullkraftverket Datteln 4 må selges innen utgangen av 2026. Foto: Bloomberg

Men som en del av redningspakken og nasjonaliseringen satte EU et krav til overtagelsen om at staten må redusere eierandelen sin til maksimalt 25 prosent pluss én aksje innen senest 2028. I tillegg må Uniper selge en rekke eiendeler innen utgangen av 2026, blant annet kullkraftverket Datteln 4 i Nordrhein-Westfalen.

Fire interessenter

Nå som selskapet igjen kan vise til milliardoverskudd vurderer Tyskland en full eller delvis avhendelse av sin andel, i tråd med EU-kommisjonens krav.

Blant interessentene er altså Křetínskýs energi- og infrastrukturselskap EPH (Energetický a Průmyslový Holding), som han kontrollerer gjennom sitt investeringsselskap EPCG. 

I SAMTALER: Tyskland skal ha tatt kontakt med Equinor og konsernsjef Anders Opedal for å høre om de kunne tenke seg en eierandel i Uniper. Foto: Iván Kverme

Selskapet har bekreftet at de deltar i prosessen, men både selskapet og Uniper har avstått fra ytterligere kommentarer overfor Reuters. 

Andre aktuelle kjøpere som er blitt nevnt inkluderer Equinor, i tillegg til den kanadiske kapitalforvalteren Brookfield og Taqa fra Abu Dhabi.

Equinor ønsker imidlertid ikke å kommentere saken overfor Finansavisen. 

200 terawattimer

Uniper er en av de viktigste aktørene i Tysklands energiforsyning og regnes som en del av landets kritiske infrastruktur. Selskapet er den største operatøren av gasslagre i Tyskland og leverer årlig omtrent 200 terawattimer gass til 1.000 kunder, som inkluderer industriselskaper og lokale energileverandører. Dette tilsvarer rundt en fjerdedel av Tysklands totale gassforbruk, skriver Handelsblatt. 

I tillegg opererer Uniper kraftverk med en samlet kapasitet på 2,55 gigawatt, nesten en fjerdedel av Tysklands systemkritiske kapasitet som må være tilgjengelig for å sikre stabil energiforsyning.

Eventuelle oppkjøp vil bli nøye vurdert av myndighetene på grunn av Unipers strategiske betydning. Regjeringen har allerede varslet at bud fra aktører utenfor EU vil bli nøye undersøkt, og i noen tilfeller kan blokkeres.