<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– De hvitvasker russisk gass

Tyskland har offisielt bedt sine havner om å avvise russisk LNG, men fortsetter importen av gassen via andre EU-land. I fjor steg den kraftig. 

Publisert 28. jan.
Oppdatert 28. jan.
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 2 ord
Article lead
TAR OMVEIER: Flytende gass fra Russland og president Vladimir Putin finner stadig veien til Tyskland. Foto: NTB

Russisk flytende gass (LNG) finner stadig veien til Tyskland, selv om landet i november i fjor offisielt beordret sine statlig drevne importterminaler til å avvise den. Det tyske, statseide energiselskapet Sefe kjøpte i fjor 58 russiske LNG-laster gjennom den franske havnen Dunkerque, skriver Financial Times.

Dette er mer enn seks ganger så mange laster som i 2023.

Avisen støtter seg på en rapport utarbeidet av den belgiske tenketanken Bond Beter Leefmilieu, i samarbeid med de tyske miljøverngrupperingene Deutsche Umwelthilfe og Urgewald, samt den ukrainske, ikke-statlige organisasjonen Razom We Stand.

LNG-en tar omveier

Rapporten antyder at mellom 3 og 9,2 prosent av den tyske gassimporten kommer fra Russland via andre EU-land.

HER GÅR GASSEN I LAND: Fra byggingen av LNG-terminalen i franske Dunkerque i 2016. Foto: Bloomberg

– Tyskland har forbudt import av russisk LNG i sine havner. Men import som offisielt kommer fra Frankrike og Belgia er faktisk delvis sammensatt av russisk LNG – noe som effektivt hvitvasker gassen, sier den belgiske tenketanken Bond Beter Leefmilieus energipolitisk rådgiver Angelos Koutsis til Financial Times.

Etter at president Vladimir Putin gikk inn i Ukraina for snart tre år siden, satte Brussel seg mål om å fjerne all russisk energi fra EU innen 2027. Men mens kull og nesten all olje er gjenstand for sanksjoner, gjelder ikke det import av russisk gass via sjøveien. Denne importen var rekordhøy i 2024, viser tall fra Europakommisjonen. 

Samtidig kom bare rundt 10 prosent av EUs rørimporterte gass fra Russland i fjor. 

Peker på hverandre

I tillegg til Frankrike mottar også havner i Belgia og Spania russiske LNG-skip. Avisen trekker frem at de tre landenes energiministrene har insistert på at svært lite av gassen som ankommer blir brukt nasjonalt, og at mesteparten blir sendt videre til andre EU-land via rør.

ENDER OPP I TYSKLAND: Gass fra LNG-anlegget på Yamal-halvøya nord i Russland. Foto: Bloomberg

Denne «pekefingermentaliteten» har ifølge den omtalte rapporten ført med seg en handlingslammelse i EU mot russisk LNG, ettersom «ingen medlemsland føler seg fullt ut ansvarlige.»

Sefe, som var et datterselskap av Gazprom frem til Berlin konfiskerte og nasjonaliserte det i 2022, har ifølge Financial Times en langsiktig kontrakt med russiske, Novatek-eide Yamal LNG.

«Når gassen er levert inn i det europeiske gassnettet, kan ikke molekylene spores. Det er derfor umulig å vite hvor nøyaktig gassen som leveres i Dunkerque havner», skriver Sefe i en uttalelse.