<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Danmark først i verden med ny CO2-avgift

Det ligger an til å komme en ny CO2-avgift på husdyr i Danmark.

Publisert 25. juni
Oppdatert 25. juni

Danmarks regjering, landbruket, kommuner og miljøorganisasjoner formidlet mandag kveld enighet om en grønn trepartsavtale - blant annet en CO2-avgift for landbruk. Allerede i februar var det foreslått en avgift som skulle «hjelpe Danmark med å nå det lovfestede 2030-målet om å kutte klimagassutslippene med 70 prosent fra 1990-nivået», skriver Reuters.

Fra 2030 skal det innføres en avgift på 300 danske kroner pr. tonn CO2 fra husdyr, som økes til 750 kroner pr. tonn i 2035 med et inntektsfradrag på 60 prosent. Den effektive avgiften vil da tilsvare 120 danske kroner pr. tonn i 2030, og øke til 300 kroner i 2035, ifølge TV 2 nyheder.

Danmark blir dermed det første landet som innfører CO2-avgift på husdyr. 

«Vi vil være det første landet i verden som innfører en reell CO2-avgift på landbruket. Andre land vil bli inspirert av dette,» sa Jeppe Bruus, skatteminister fra de sentrum-venstreorienterte Socialdemokratene. 

New Zealand hadde et lignende forslag i 2023, men det ble skrotet etter kraftig kritikk fra landbrukssamfunnet.

Skatteinntektene skal brukes til å støtte den grønne omstillingen. Avtalen inneholder også løfter om utbygging av skoger, tilskuddsordninger for biokull, paradigmeskifte i nitrogeninnsatsen og gebyrøkning for slakterier. 

Forslaget trenger fortsatt godkjenning fra parlamentet, men ifølge Reuters forventer politiske eksperter at det vil bli vedtatt.