<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Felleskjøpet øker underskuddet

Første kvartal er normalt et svakt kvartal for konsernet, og er i år i tillegg negativt påvirket av blant annet svekket norsk krone.

    Publisert 29. apr. 2020 kl. 10.16
    Oppdatert 29. apr. 2020 klokken 10.49
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 314 ord
    ØKER UNDERSKUDDET: Felleskjøpet økte underskuddet i første kvartal 2020. Resultat etter skatt endte på minus 132,9 millioner kroner, mot minus 70,7 millioner kroner i første kvartal året før. Foto: felleskjøpet

    Felleskjøpet økte underskuddet i første kvartal 2020. Resultat etter skatt endte på minus 132,9 millioner kroner, mot minus 70,7 millioner kroner i første kvartal året før.

    Driftsresultatet var på minus 74,8 millioner kroner, mot 61,9 millioner kroner. Konsernets driftsinntekter endte på 3,6 milliarder kroner i årets første kvartal, en økning på 101,8 millioner kroner fra året før, da omsetningen endte på 3,5 milliarder kroner i kvartalet.

    Lavsesong i landbruket

    «Første kvartal er normalt et svakt kvartal for konsernet, og er i år i tillegg negativt påvirket av blant annet svekket norsk krone. Tilnærmet normal drift har så langt blitt opprettholdt også gjennom coronasituasjonen i mars», heter det i kvartalsrapporten.

    – Felleskjøpets resultater i første kvartal er alltid preget av lavsesong i landbruket og detaljhandelen. Oppbygging av lager av viktige innsatsmidler for bonden og innkjøp til hagesesongen i butikkene er kapitalkrevende, sier Terje Johansen, som er konstituert konsernsjef i Felleskjøpet Agri.

    Omsetningen var i starten av første kvartal i år noe bak fjoråret, men i mars måned økte omsetningen betydelig.

    – Dette er en fart vi tar med oss inn i andre kvartal som er Felleskjøpets viktigste periode av året, sier Johansen.

    Betydelig valutatap

    Felleskjøpet har siden coronatiltakene ble innført i Norge, hatt full drift i tilnærmet alle deler av konsernet.

    – Vår hovedprioritet i perioden vi nå har lagt bak oss, har vært å levere det bonden trenger av fôr og øvrige innsatsmidler for å lykkes. Som alle andre, har vi blitt påvirket av smittetiltakene med karantener og fulgt alle råd fra helsemyndighetene. Samtidig har vi vært leveringsdyktige og opprettholdt normal drift i mesteparten av konsernet. Dette er avgjørende for bondens drift og matproduksjonen i Norge, sier Johansen. 

    Felleskjøpet kjøper inn en del produkter i utenlandsk valuta, og kronesvekkelsen har gitt et betydelig valutatap i kvartalet, ifølge rapporten.

    Hydro

     
    (Mill. kr) 1. kv./20 1. kv./19
    Driftsinntekter 38.124 37.769
    Driftsresultat 2.301 20
    Resultat før skatt -2.523 26
    Resultat etter skatt -2.025 −124