<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dårlige nyheter fra Micron og CarMax

De amerikanske selskapene melder om langt lavere etterspørsel for henholdsvis halvledere og bruktbiler. Kinesiske aksjer som Baidu steg imidlertid.

Publisert 22. des. 2022
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 272 ord
SER VANSKELIG MARKED: Microns resultatvarsel bidro torsdag til å senke halvlederaksjer. Foto: Bloomberg

Tirsdag opplyste FedEx at den globale etterspørselen for transporttjenester stuper, og dagen etter fortalte Micron Technology at også interessen for halvledere er på vei ned. Brikkeprodusenten varslet onsdag kveld at underskuddet i inneværende kvartal trolig  blir mye større enn tidligere antatt. I tillegg skal en tidel av de ansatte sparkes i løpet av 2023. Meldingen lover dårlig for hele sektoren, og kort tid etter at New York-børsen åpnet torsdag var Micron, Intel, AMD og Nvidia ned med 2-5 prosent. I Europa fikk STMicroelectronics og Infineon kursfall på 2-3 prosent. Nedturene bidro til å svekke de bredere børsindeksene på begge sider av Atlanterhavet.

Også CarMax, USAs største bruktbilforhandler, ga urovekkende signaler om den økonomiske utviklingen. Aksjekursen stupte 9 prosent, etter at selskapet la frem skuffende topp- og bunnlinjetall for sitt seneste regnskapskvartal. Inntjeningen pr aksje var nesten to tredeler lavere enn konsensusestimatet, mens omsetningen bommet med cirka 10 prosent. Sistnevnte var dessuten ned med 24 prosent fra samme periode året før, da amerikanerne storkjøpte bruktbiler med sine «stimulanssjekker».

Enkelte kinesiske aksjer børsnotert i USA gjorde det derimot relativt bra, som følge av at de kinesiske myndighetene angivelig skal redusere karanteneperioden for innreisende fra utlandet. Ved firetiden var Alibaba og Baidu opp med i underkant av 1 prosent.

På makrofronten ble USAs BNP-vekst i tredje kvartal oppjustert til 3,2 prosent. Dette var det tredje og endelige tallet fra landets handelsdepartement. Det forrige estimatet var på 2,9 prosent, og det første var bare 2,6 prosent. I fjerde kvartal ventes verdens største økonomi å ha vokst med 2,7 prosent, ifølge Atlanta Fed. De mest treffsikre økonomene ser imidlertid for seg et langt lavere nivå, så vidt over 1 prosent.