<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

De forhatte sektorers dag på Oslo Børs – ESG og tech på topp

Oslo Børs endte første handelsdag i 2023 opp 0,68 prosent. Fjorårets tapere fra teknologi- og ESG-sektoren toppet vinnerlisten. 

Publisert 2. jan. 2023
Oppdatert 2. jan. 2023
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 815 ord
I GRØNT: Quantafuel-aksjen steg voldsomt mandag. Avbildet: Skive-fabrikken.  Foto: Mikkel Berg Pedersen

Oslo Børs startet årets første handelsdag med oppgang og hovedindeksen endte i 1.197,10, opp 0,68 prosent.

Oljeprisen

Brent-oljen var under matching halt store deler av mandagen og sto stille opp 2,6 prosent til 85,99 dollar fatet da børsen stengte. Det samme gjaldt WTI-oljen som steg 2 prosent prosent til 80,44 dollar pr. fat. Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 84,51 dollar fatet ved børsslutt i Oslo fredag. 

Nordnet-analytiker Roger Berntsen trakk i sin morgenrapport frem at 2022 ble et svært turbulent år for oljeprisen. Først steg den til historiske høyder i mars etter at Russland invaderte Ukraina, før den falt tilbake igjen på slutten av året på grunn av global vekstbrems.  

Arctic Securities nedjusterer kursmål på Equinor, Aker BP og Vår Energi på bakgrunn av lavere olje- og gasspriser, mens kjøpsanbefaling opprettholdes.

Equinor klatret 0,5 prosent, mens Aker BP endte opp 3,5 prosent. Vår Energi ble styrket 2,4 prosent, og DNO la på seg 4,9 prosent.

Shipping

Shippingmarkedet har vært brennhet i 2021 og 2022 og gitt investorene eventyrlig avkastning. Ekspertene tror imidlertid ikke det blir like lett å skaffe avkastning i 2023:

– Vi tror ikke det blir like enkelt i 2023, sier Eirik Haavaldsen, analysesjef i Pareto Securities.

Likevel steg shippingindeksen 2,6 prosent mandag. Produkttankrederiet Hafnia var aksjen som steg mest i fjor.

– Hafnia hadde en svak avslutning på et fantastisk år og endte ned i desember, men var fortsatt opp mer enn 200 prosent (med utbytter reinvestert) i 2022. Ratene har sklidd i de siste ukene av året, men sanksjonene mot russiske produkter er kun én måned unna, så vi beholder aksjen for januar, sier Haavaldsen.

Med de europeiske sanksjonene mot russiske oljeprodukter venter skipsmeglerselskapet Lorentzen & Co at tonnmiletterspørselen etter råoljetankere vil øke med 10 prosent i år og med 12 prosent for produkttank, noe som øker estimert kapasitetsutnyttelse til 90,3 prosent for råoljetankflåten og til 93,9 prosent for produkttankflåten.

«Dette er også grunnen til at vi estimerer sterk tankinntjening for det nye året, men med kolossale svingninger i tid og rom», skriver Lorentzen & Co.

Hafnia steg 3,8 prosent mandag.

Ut av porteføljen ryker gassfraktrederiet Cool Company etter en nok en måned med nedgang og en svak periode i møte for gassfrakt.

– Vi synes fortsatt aksjen ser bra ut på absolutt basis og mot sammenlignbare selskaper, og det er muligheter for annonsering av en ny solid kontrakt snarlig. Til tross for dette tar vi aksjen ut av porteføljen idet vi nå går inn i en sesongmessig svak periode for LNGC-rater, sier Haavaldsen.

Cool Company endte ned 2,6 prosent.

Opptur

På toppen av vinnerlisten endte Ocean Sun, Astrocast og Quantafuel. 

Fjoråret ga en vridning vekk fra vekstaksjer og fornybar- og cleantech-selskaper presterte relativt svakt på børsen. Nå mener Fearnley imidlertid at dette vil endre seg det kommende året.

«Utviklingen i fornybarsektoren har vært dårlig på grunn av stigende renter, kostnadsvekst og en rotasjon bort fra vekstaksjer. Vi tror dette kan endre seg raskt. Sektoren fortsetter å dra nytte av et sterkt regulatorisk press og løsningene begynner å bli mer konkurransedyktige», skriver meglerhuset.

Innen solarsektoren fremheves Otovo, Magnora, Scatec, Ocean Sun og MPCES som toppvalg. Innen vindsektoren trekkes blant annet Cadeler, Magnora og Bonheur frem. Innen resirkulering og cleantech fremheves Agilyx, Desert Control og Kyoto. I hydrogensektoren anbefaler Fearnley å kjøpe Horisont Energi og roper varsko om én soleklar short-kandidat.

Ocean Sun endte som dagens vinner med opptur på 17,5 prosent. Desert Control steg 8 prosent. 

Quantafuel steg hele 15,4 prosent til 6 kroner. Aksjen kan nyte godt av oppturen i cleantech Fearnley spår.

«Agilyx er fortsatt vårt top pick innen kjemisk resirkulering», skriver Fearnley-analytiker Eva Viken Christensen i en analyse. Hun hever kursmålet på aksjen til 63 kroner, som gir en oppside på rundt 80 prosent fra kursen i dag. Mandag steg aksjen 3,7 prosent.

Les resten av Dagens aksjetips her.

Entra og NRK har signert en avtale om bygging av 9.600 kvadratmeter i det planlagte nybyggprosjektet i Trondheim. Entra har også signert ny leiekontrakt med Nobina på 1.200 kvadratmeter i Oslo for ti år. Aksjen steg 2,3 prosent.

Crayon klatret 4,4 prosent. Aksjen trekkes nå av flere analytikere frem som en av toppvalgene innen tech-sektoren i 2023.

– Vi mener softwaren og tjenestene de leverer er mye mer kritisk infrastruktur i bedrifter enn hva mange frykter. Konkurrentene har også levert gode tall den siste tiden, sier Arctic-analytiker Kristian Spetalen til Finansavisen.

I rødt 

På topp av taperlisten endte Lumi Gruppen, tidligere Sonans Holding, som driver med utdanning og eksamener for privatister. Aksjen falt 13,7 prosent.

Tor Olav Trøim-dominerte Borr Drilling  endte ned 4,7 prosent. Trøim-aksjen endte fredag opp 10,5 prosent etter kontrakter for to av sine premium-rigger, hvorav den ene til «Frigg» for over 280 millioner dollar eksklusive opsjoner.

SalMar falt også 1,9 prosent og Mowi var ned 1,5 prosent. Tomra falt 0,7 prosent.

Ellers ble Europris svekket 1,5 prosent. SpareBank1 Markets- analytiker Øyvind Mossige ga i romjulen tommel opp til aksjen.

– Forutsigbare kostnader og en sterk posisjon som lavprisaktør gjør at selskapet vil stå seg godt i en situasjon der kjøpekraften reduseres, og i tillegg får du lønnsom onlinevekst gjennom oppkjøp av nisjeaktører som Lekekassen, sa han til Finansavisen.