<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Uroligheter i Kina tynger over teknologigiganter

– Kina er kjernen for både tilbud og etterspørsel i Apple og Tesla, sier senioranalytiker i Wedbush Securities. Han hevder at urolighetene i Kina skaper investoruro for teknologigigantene. 

Publisert 4. jan. 2023 kl. 20.47
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 302 ord
TREKKER FREM KINA: Daniel Ives i Wedbush hevder Kina er kjernen til både tilbud og etterspørsel for Apple og Tesla, og uttryker bekymring knyttet til forbruket til kinesiske forbrukere. Dette skaper uro for investorene i Elon Musk-ledede Tesla og Apple.  Foto: AP Photo/Twitter

Både Tesla- og Apple-aksjen møtte sterk motvind i 2022, og falt henholdsvis rundt 30 og 65 prosent på den amerikanske børsen. 

2023 startet på samme vis for Tesla som falt over 12 prosent årets første handelsdag. Dette etter at elbilprodusenten meldte om færre leveranser enn ventet på forhånd

Også Apple-aksjen startet året i rødt, med et fall på rundt 3,5 prosent. Bekymringer tilknyttet etterspørselen etter noen av Apples produkter preget investorene

En av faktorene som har bidratt til urolighetene rundt teknologiaksjene den seneste tiden, er Kina. 

– Kina er kjernen

Kina, verdens nest største økonomi, står for rundt 17 prosent av Apples salg, samt 23 prosent av Teslas inntekter- og er følgelig et betydelig marked for begge selskaper, ifølge amerikanske CNBC. 

– Kina er kjernen for både tilbud og etterspørsel i Apple og Tesla. Den største bekymringen er knyttet til forbruket til kinesiske forbrukere, sier senioranalytiker i Wedbush Securities Daniel Ives. 

– Urolighetene i Kina skaper investoruro og er dermed med å tynge aksjene, sier han. 

I fjor dreiet bekymringene seg om forsyningskjedeproblemer for de to teknologiselskapene. I år er bekymringen på etterspørselssiden, ifølge Ives.

Venter fall

Etter at Kina har snudd opp ned på sin restriktive nullcovid-politikk, har store smitteutbrudd bredt seg over landet. Dette kan påvirke hvordan forbrukerne allokerer økonomiske midler, og derav påvirke etterspørselen til både Apple og Tesla. 

Analytikere CNBC har vært i kontakt med venter et inntektsfall for Apple på 5 til 8 milliarder dollar i desemberkvartalet. Ifølge konsensusestimater fra Refinitiv er nedgangen på 1 prosent.

Analytikerne har også rettet skepsis mot kinesisk etterspørsel etter Tesla-biler, og frykter at Tesla må kutte prisene for å tiltrekke seg kjøpere noe som videre vil legge press på marginene. 

– Etterspørselen har avtatt av en rekke årsaker, og ordrereserven er 70 prosent lavere enn den var før Shanghai stengte ned i slutten av mars 2022, sa adm. direktør i Shanghaibaserte Automobility til CNBC.