<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sitter fullastet i Samsung – analytikerne venter inntjeningskollaps

Analytikerne venter at inntjeningen til Samsung skal falle med 50 prosent i fjerde kvartal. SKAGEN Kon-Tiki sitter tungt investert i den sørkoreanske teknologigiganten.

Publisert 5. jan. 2023 kl. 14.31
Oppdatert 5. jan. 2023 klokken 15.54
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 392 ord
STORAKSJONÆR: SKAGEN Kon-Tiki hadde 6,7 prosent av fondet i Samsung ved månedsslutt i november. Her representert ved forvalter Fredrik Bjelland. Foto: Skagen Fondene

Onsdag skrev CNBC at inntjeningen til den sørkoreanske teknologigiganten Samsung kan stupe som følge av at prisene på minnebrikker fortsetter å falle på grunn av svakere etterspørsel.

Analytikerne venter ifølge Refinitiv at Samsung skal rapportere et driftsresultat på 7,18 billioner sørkoreanske won i fjerde kvartal, tilsvarende 5,6 milliarder dollar. Det tilsvarer et fall på nesten 50 prosent sammenlignet med samme periode i 2021.

800 MILL. SKAGEN-KRONER: Det seneste året er Samsung-aksjen ned rundt 25 prosent, og er SKAGEN Kon-Tikis neste største plassering. FOTO: BLOOMBERG

Noen analytikere er enda mer negativt innstilt enn konsensus. Macquarie Research spår at driftsresultatet vil lande på 4,3 milliarder dollar, som i så fall ville vært det laveste siden tredje kvartal i 2016. Daiwa Capital Markets estimerer et driftsresultat på 3,8 milliarder dollar, tilsvarende et fall på 65 prosent år-over-år.

Skagen-fond på eiersiden

Samsung er verdens største aktør innen såkalte NAND- og DRAM-brikker, som brukes i enheter som bærbare datamaskiner og smarttelefoner.

Prisene på NAND- og DRAM-brikker falt kraftig i fjerde kvartal på grunn av en etterspørselsknekk etter produktene de til slutt havner i. Dette har ført til at elektronikkprodusenter som bruker slike brikker holder på lageret sitt, noe som ytterligere senker etterspørselen etter Samsungs brikker.

«Skagen Kon-Tiki-forvalterne er sikkert spente:-)», skrev vi i nyhetsbrevet Børsbjellen torsdag morgen, som omtalte nyheten først. 

Når Finansavisen kontakter forvalter Fredrik Bjelland er han svært lite snakkesalig om investeringen i Samsung. Han bekrefter imidlertid at de fortsatt er Samsung-aksjonærer.

I månedsrapporten til SKAGEN Kon-Tiki fra 30. november i fjor er Samsung den nest største investeringen med 6,7 prosent av forvaltningskapitalen, tilsvarende verdier for over 800 millioner kroner.

– Syklisk følsomme

Det seneste året er Samsung-aksjen ned rundt 25 prosent, og i forbindelse med tredjekvartalsrapporten til SKAGEN Kon-Tiki skrev Fredrik Bjelland følgende:

«I Sør-Korea falt både LG Electronics og Samsung Electronics på grunn av dårligere markedsforhold for forbrukerelektronikk og minnebrikker. Begge bransjene har historisk vist seg å være syklisk følsomme, men vi mener likevel at begge selskapenes sterke konkurranseposisjon og balanser bør bety at de klarer seg relativt bra».

Analytikerne hos Macquarie og Daiwa mener at første halvår vil bli tøft for Samsung på grunn av fortsatt press på minnepriser. Men resultatene kan bunn ut i andre kvartal 2023, ifølge Refinitivs estimater.

«Historien har vist at investorene ikke skal vente til den sykliske snuoperasjonen har begynt. På grunn av det anbefaler vi investorene å eie Samsung, på tross av de negative nyhetene på kort sikt», skriver Macquarie, ifølge CNBC.