<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tung dag for Euronav og Virgin Orbit

Fed-sjef Jerome Powells tale påvirket i liten grad de internasjonale børsene tirsdag. Et par aksjer fikk likevel enorme kursfall.

Publisert 10. jan. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 327 ord
FUNGERTE IKKE: Virgin Orbits aksjekurs stupte tirsdag, etter at selskapet ikke klarte å sende ni satelitter i bane rundt jorden. Foto: Bloomberg

I de seneste dagene har det kommet flere uventet «haukete» uttalelser fra både USAs og eurosonens sentralbank. Lederen for Feds Atlantakontor hevdet mandag at rentene burde stige til mer enn 5 prosent og forbli der «i lang tid», mens tilsvarende i San Francisco mente styringsrenten burde heves ytterligere, men saktere enn i fjor. Også Den europeiske sentralbanken lovte å skru opp rentene.

Det var dessuten en del spenning rundt Jerome Powells tale til Riksbanken tirsdag. Det kom ingen overraskende signaler fra ham, men sentralbanksjefen la vekt på at Fed ikke må la seg presse av politikerne. Dette kan tolkes som at inflasjonskampen må fortsette ufortrødent, selv om resultatet blir høyere arbeidsledighet og kanskje en resesjon.

Uansett skortet det ikke på dramatiske kursbevegelser i tirsdagens børshandel. Euronav sank 18 prosent, etter at Frontline trakk sitt bud på det belgiske rederiet. Det viste seg å være umulig å overtale hovedaksjonær Compagnie Maritime Belge til å godta sammenslåingen.

Virgin Orbit-aksjen stupte enda mer, hele 20 prosent. Selskapet forsøkte igjen å sende satelitter ut i verdensrommet, men prosjektet mislyktes. Tanken var å hekte en rakett med satelitter til et modifisert 747-fly, sende raketten inn i en bane rundt kloden, og så slippe ut satelittene. Det var tilsynelatende denne siste delen som feilet.

Bed Bath & Beyond fikk derimot en kraftig rekyl. Aksjekursen var ved firetiden tirsdag opp med 20 prosent, etter at butikkjedens seneste kvartalsrapport ble offentliggjort. Paradoksalt var underskuddet på 393 millioner dollar nesten 120 millioner dollar verre enn ventet. Også inntektene skuffet stort. BBB unngikk trolig et kraftig kursfall ved å bruke de magiske ordene «utforsker strategiske alternativer», som i praksis betyr at selskapet forsøker å skaffe en kjøper. Så sent som i forrige uke varslet ledelsen at det kunne bli snakk om å søke om konkursbeskyttelse.

I kryptoverdenen meldte Coinbase, den ledende megleren, at en femdel av de ansatte skal sparkes. Grepet kommer bare syv måneder etter at selskapet reduserte bemanningen med 18 prosent. Coinbases aksjekurs var tirsdag ettermiddag opp med 3 prosent.