<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Børsfesten fortsetter

Europa har fått en rekordsterk start på børsåret. Mandag var et programvareselskap blant vinneraksjene, mens Just Eat og Hellofresh slet.

Publisert 16. jan. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 259 ord
FARTEN AVTAR: BNP Paribas venter lav eller null vekst for Europas matleveranseselskaper. Mandag pekte pilene imidlertid oppover for de brede europeiske børsindeksene. Foto: Bloomberg

USA-børsene var stengt mandag, som følge av feiringen av Martin Luther King, Jr. Day. I Europa ble det imidlertid handlet aksjer som normalt, og ved firetiden var de fleste av områdets børsindekser noe opp. Hittil i år har Euro Stoxx 600-indeksen steget med nesten 7 prosent, mer enn noen gang i euroens historie.

Blant enkeltaksjene var Temenos høyt opp på mandagens avkastningsliste, med et kursløft på nesten 10 prosent. Det sveitsiske programvareselskapet bytter ut toppsjefen, noe som ventes å bidra til økt tillit blant investorene. Aksjekursen er halvert på et år, delvis grunnet et resultatvarsel i høst. De foreløpige tallene for fjerde kvartal og hele 2022 viste seg mandag å være på linje med ledelsens oppdaterte «guiding».

Covestro-aksjen begynte børsdagen med et kraftig fall. Analytikerne mente den tyske kjemikalieprodusentens foreløpige tall for fjerde kvartal var i svakeste laget og frykter at utbyttene blir krympet. Store avskrivninger medførte at selskapet tapte penger i fjor. Ved firetiden var nedturen imidlertid snudd til en kursoppgang på 2 prosent.

Just Eat og HelloFresh slet derimot, med kursfall på henholdsvis 4 og 6 prosent. Exane BNP Paribas nedgraderte begge aksjene til «nøytral». Meglerhuset mener veksten i matleveransesektoren ligger an til å bli langt svakere eller helt forsvinne. «Hvorfor eie en aksje med null eller lav vekst og fortsatt negativ kontantstrøm?» spør BNP Paribas-analytikerne seg i sin rapport.

På taperlisten finner vi også den belgiske telekomoperatøren Proximus. Aksjekursen sank med 1 prosent som følge av en melding om at utbyttet skal halveres fra og med 2024. Tanken er å nedbetale gjeld, heller enn å dele ut kontanter til aksjonærene.