<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Børsjubel over nye inflasjonstall

Overraskende deflasjon i USA bidro til lavere renter og børsoppgang onsdag. Også United Airlines og ASMIs kvartalsrapporter skapte optimisme.

Publisert 18. jan. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 307 ord
INFLASJONSTOPPEN ER PASSERT: USAs produsentprisindeks sank med et halvt prosent i desember. Foto: Bloomberg

En ny rapport bekrefter at mange priser i USA ikke bare stiger saktere enn før, men faktisk faller. Landets produsentprisindeks sank med en halv prosent fra november til desember, mens bankene hadde ventet et fall på 0,1 prosent.

Fra Storbritannia kom det tall for konsumprisveksten i forrige måned. Her falt det årlige nivået til 10,5 prosent, fra en 41-årig topp på 10,7 prosent i november. Den månedlige økningen på 0,4 prosent var imidlertid uendret fra den foregående måneden og lik konsensusestimatet.

Vi fikk også en rekke ferske kvartalsrapporter. United Airlines meldte at etterspørselen for flyreiser var knallsterk på tampen av fjoråret, tross høyere priser. Både topp- og bunnlinjen overrasket følgelig positivt, og selskapets aksjekurs var ved firetiden onsdag opp med 1 prosent.

Nettmegleren Interactive Broker tjente 1,30 dollar per aksje i perioden, mens analytikernes snittestimat var 1,17 dollar. Også inntektene oversteg forventningene, og her ble kursløftet på 3 prosent.

Just Eat, som transporterer mat, fikk juling på børsen tidligere i denne uken, etter at Exane BNP Paribas nedgraderte aksjen. Banken hevdet at veksten lå an til å bli lav eller null. Onsdag fikk aksjen imidlertid en rekyl på 9 prosent. Årsaken var overraskende lønnsomhet i andre halvår, samt at ledelsen lovte å begynne å prioritere overskudd fremfor vekst.

Halvlederprodusenten ASM International ga enda bedre avkastning. Igjen var det snakk om uventet gode inntjeningstall, hovedsakelig som følge av at tidligere problemer i forsyningskjeden nå er løst.

Modernas regnskap for fjerde kvartal blir ikke offentliggjort før 23. februar, og aksjekursen var tirsdag ettermiddag lavere enn et år tidligere. Bekymringer rundt risikoen ved selskapets mRNA-baserte coronavaksine har bidratt til den blodfattige avkastningen. Det har ikke forhindret konsernet fra å utvikle ytterligere vaksiner basert på samme teknologi, og tirsdag ettermiddag ble resultatene fra utprøvelsen av et produkt mot respiratorisk syncytialt virus publisert. RSV-vaksinen er angivelig 84 prosent effektiv, noe som sendte Moderna-aksjen mer enn 8 prosent høyere.