<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Stygt børsfall i Europa

Frykt for en kombinasjon av ytterligere pengepolitiske innstramninger og en økonomisk nedtur bidro torsdag til å sende europeiske børsindekser hodestups.

Publisert 19. jan. 2023 kl. 16.14
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 330 ord
VÆR FORSIKTIG!: En vernehjelm ville ikke ha hjulpet investorer som torsdag ble rammet av Thyssenkrupps kraftige kursfall. Foto: Bloomberg

Perioden 2010-2019 var nær ideell for aksjer, med lav inflasjon, lave renter og moderat økonomisk vekst. Nå er det imidlertid fare for at Gullhår-scenarioet erstattes med en verdiødeleggende kombinasjon av pengepolitisk innstramning og lavkonjunktur.

Slike bekymringer reflekteres i terminkontraktmarkedet, som nå priser inn en 55 prosent sannsynlighet for at Fed funds-renten er minst et halvt prosentpoeng høyere om åtte måneder. «Haukete» kommentarer fra amerikanske sentralbankrepresentanter bidro til at investorene nå tror styringsrenten vil holdes høyere lengre enn tidligere antatt. Samtidig renner det inn skuffende makrotall for verdens største økonomi, både når det gjelder salget i butikkene, produksjonen i fabrikkene og mislighold av kredittkortgjeld.

Et resultat var onsdagens kraftige børsfall i USA, og nedturen fortsatte i Europa torsdag. Ved firetiden var Stoxx 600-indeksen ned med 1,4 prosent. Thyssenkrupp gjorde det langt verre, med et kursfall på nesten 5 prosent, uten at det kom børsmeldinger fra det tyske industrikonsernet.

I USA la Alcoa frem tall for fjerde kvartal. Skyhøye energikostnader, dyrere råvarer og lave aluminiumspriser medførte at produsenten tapte uventet høye 374 millioner dollar, selv om topplinjen overrasket positivt. Ved firetiden torsdag var aksjekursen ned med 4 prosent.

En annen amerikansk gigant, Procter & Gamble, lager dagligvarer med relativt stabil etterspørsel. Omsetningen sank likevel med 1 prosent på et år, og overskuddet krympet med 7 prosent. Svekkelsen skyldtes en sterkere dollar, mindre aktivitet i Russland, samt fallende volumer i resten av verden, mens prisøkninger trakk i motsatt retning. Både inntektene og inntjeningen var på linje med analytikernes konsensusestimat, men aksjen faltlikevel med mer enn 1 prosent.

Discover Financial fikk derimot et kursfall på 3 prosent. Kredittkortselskapet tjente mindre enn i fjerde kvartal 2021, blant annet som følge av høyere driftskostnader og nye tapsavsetninger på 313 millioner dollar. Amerikanerne har brukt kredittkort for å opprettholde sin levestandard i et miljø med høy inflasjon. Resultatet er at de nå har rekordhøy kredittkortgjeld, samt at misligholdene stiger hurtig. Kredittkortselskapene er i sentrum av den negative utviklingen, og Discover-kursen er nå nesten 30 prosent lavere enn på toppen i august 2021.