<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kostnadskutt gir kursrekyl

Altfor mange nyansettelser under pandemien svekket de store IT-selskapenes lønnsomhet. Nå nedbemanner de, og får kraftige kursløft.

Publisert 23. jan. 2023
Oppdatert 23. jan. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 255 ord
KRYMPER BEMANNINGEN: Spotify er den seneste IT-giganten som melder om masseoppsigelser. Foto: Bloomberg

Mandag ble det kjent at Spotify skal sparke 6 prosent av sine medarbeidere. I likhet med en rekke andre teknologiselskaper er årsaken altfor mange nyansettelser i de seneste par årene. Spotifys aksjekurs var ved firetiden mandag opp med 2 prosent.

Salesforce har allerede kuttet bemanningen med en tidel og krympet sine kontorlokaler, men Elliott Management mener langt mer kan gjøres for å øke lønnsomheten. Det amerikanske investeringsselskapet har nå kjøpt Salesforce-aksjer for flere milliarder dollar, ifølge Wall Street Journal. Elliott Management er kjent for å være en aktiv aksjonær, noe som innebærer at det forsøker å presse ledelser til å ta grep som øker aksjonærenes verdier. Også Salesforce fikk et kursløft på rundt 2 prosent.

Heller ikke bankbransjen går for full maskin for tiden. I Tyskland fortalte Deutsche Bank at bonusene i investment banking-virksomheten skal senkes med 40 prosent, som følge av lite corporate-aktivitet i fjor. Traderne skal imidlertid bli bedre betalt. Deutsche Bank-aksjen var mandag ettermiddag tilnærmet uendret.

For øvrig skal Microsoft investere flere milliarder dollar i OpenAI, en bedrift som driver med kunstig intelligens og blant annet har utviklet appen ChatGPT. Microsoft spyttet også inn penger i 2019 og 2021. Microsoft-kursen steg med nær 1 prosent.

Programvarekjempen er dessuten blant selskapene som i denne uken presenterer sine tall for fjerde kvartal. Disse inkluderer også kjente navn som Tesla, IBM, Visa og Mastercard. Fra den amerikanske sentralbanken vil det derimot komme svært lite informasjon før det neste rentemøtet avsluttes den 1. februar. For tiden er sentralbankens ansatte inne i en såkalt«blackout-periode», der de ikke får uttale seg offentlig.