<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Siste to ganger modellen var så bearish falt børsene 34 og 49 prosent

Mike Wilson biter ikke på nyttårsoppgangen og spår isteden et voldsomt børskrakk. 

Publisert 24. jan. 2023
Oppdatert 24. jan. 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 576 ord
Article lead
lead
BEAR: Mike Wilson, sjefstrateg i Morgan Stanley. Foto: Bloomberg

Mot slutten av 2021 hadde de amerikanske børsene gitt tosifret avkastning tre år på rad. Investorene var euforiske, estimatene var skyhøye og analytikerne mente fremtiden så lys ut.

Bortsett fra Mike Wilson.

Sjefstrategen i Morgan Stanley – som også kåret til verdens beste strateg i Institutional Investors undersøkelse – pekte allerede den gang på at stigende renter og falmende utsikter for økonomisk vekst ville få konsekvenser for aksjekursene og gi et utfordrende år for investorene.

Han sa også at alle oppturer ikke var noe annet enn bear market-rallies, og anså dem som feller. Og det stemte. S&P endte ned 20 prosent til 3.839 poeng i 2022 – langt under Wall Streets estimater på 4.800 poeng – til tross for flere finter mot oppsiden. 

I år har børsene startet med et kraftig fraspark, men Wilson mener også dette er et bearmarkedsrally.

«Den siste fasen i et bearmarked er den vanskeligste, og vi har vært på alerten for slike kroppsfinter. Vi biter ikke på dette siste rallyet fordi vårt arbeid er så overbevisende bearish på inntjening», skriver Wilson i et notat søndag ifølge Fortune.

Historien gjentar seg

Wall Street har konsensus på inntjeningsestimatene for S&P 500 i 2023 på 228 dollar pr. aksje. Men selv uten resesjon mener Morgan Stanley at resultat pr. aksje vil ende på 195 dollar inneværende år. 

Wilson skrev søndag at det er stadig flere beviser for at selskapenes kostander vokser raskere enn inntektene, og at det vil til slutt tære bort marginene. 

På grunn av dette spår stjernestrategen et bear case på resultat pr. aksje så lavt som 180 dollar for S&P 500 i år.

«Våre undersøkelser peker mot ytterligere resultatfall. Avstanden mellom vår modell og estimatene fremover har aldri vært større. De siste to gangene modellen vår var så bearish og så langt under konsensus, falt markedene med 34 og 49 prosent», skriver Wilson i sitt notat.

BEAR: Mark Haefele, investeringsdirektør i UBS Global Wealth Management. Foto: Bloomberg

Enorme kjøpsmuligheter

Det er ikke bare Wilson som er bear på markedssituasjonen i dag. Også Mark Haefele, investeringsdirektør i UBS Global Wealth Management, ser ugunstig risk/reward i de brede indeksene i dag.

«Vi ser ikke stor sannsynlighet for at markedene skal stige i nær fremtid, spesielt gitt utsiktene til fortsatt press mot selskapenes resultatvekst», skriver Haefele i et enkeltstående notat ifølge Fortune.

Wilson har tidligere sagt at S&P 500 vil falle ytterligere 25 prosent til 3.000 poeng, og pekte på at markedene i dag ligner skummelt mye på markedene i 2008. Sjefstrategen understreker likevel at rallyet vi har sett siden nyttår er nødvendig for at bearmarkedet skal gi slipp. 

«Rallyet er et eksempel på falske signaler og villedende refleksjoner i dette bearmarkedets speilhus», skriver Wilson og anbefaler investorer å være tålmodige. 

Etter det voldsomme børsfallet mener verdeneseneren nemlig at det vil komme enorme kjøpsmuligheter. Wilson tror at S&P-indeksen vil ende året i 3.900 poeng – 30 prosent over bunnivået.

S&P 500 i 2008 sammenlignet med 2022 Skjermbilde: Infront/FA