<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kraftig kursrekyl for Tesla

En knallsterk kvartalsrapport løftet Teslas aksjekurs med 10 prosent torsdag ettermiddag. For Southwest Airlines og Diageo pekte pilene derimot nedover.

Publisert 26. jan. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 283 ord
VERDENS NEST RIKESTE: Elon Musks formue er opp med rundt 75 milliarder kroner på en dag. Foto: Bloomberg

Tesla er en mye elsket og hatet aksje. På den ene siden har den i årevis vært «dyr» og et yndet objekt blant adrenalindrevne daytradere, med en toppsjef som sier så mye rart at han hisser på seg både aksjonærer, tilsynsmyndigheter og folk over hele det politiske spektret. På den andre siden fortsetter selskapet å lede elbiltrenden, og Teslas raske vekst er imponerende fra alle ståsteder.

Torsdag fikk optimistene blod på tann, idet Tesla-kursen var opp med mer enn 10 prosent kort tid etter at New York-børsen åpnet. Dagen før, etter børsslutt, meldte konsernet at både topp- og bunnlinjen i fjerde kvartal ble bedre enn ventet. Elon Musk hevdet dessuten at produksjonen kan nå 2 millioner biler allerede i år.

Southwest Airlines har i den seneste måneden trolig tatt fra flere folk lysten til å fly enn selv de mest aggressive klimaaktivistene. I løpet av noen få dager kansellerte det amerikanske flyselskapet 17.000 reiser. Slik kan man ikke behandle kundene, og resultatet var synlig for alle i rapporten for fjerde kvartal. Underskuddet ble på 220 millioner dollar, og ledelsen spår røde tall også i årets første tre måneder. Utrolig nok ble analytikerne fullstendig tatt på sengen. De hadde ventet et overskudd på 19 cent per aksje. Markedet reagerte ved å senke Southwest-kursen med 4 prosent.

I Europa la Diageo, som blant annet selger Johnnie Walker whisky, frem tall. Omsetningen i andre halvår 2022 overrasket positivt, som følge av både prisøkninger og høyere etterspørsel. Salgsveksten var særlig sterk for de dyreste produktene, så den mer velstående delen av verdens befolkning ser tilsynelatende ingen grunn til å stramme livremmen med det første. Investorene var uansett ikke fornøyd, og Diageos aksjekurs var torsdag ettermiddag ned med nesten 5 prosent.