<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Flyaksje letter på nervøs børs

Hovedindeksen på Oslo holder seg i negativt terreng torsdag ettermiddag. Flyaksje stiger nesten 10 prosent etter nyansettelse (klokken 15.42).  

Publisert 9. feb. 2023
Oppdatert 9. feb. 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 605 ord

           

Etter en nokså sprek åpning har stemningen på Oslo Børs dabbet av utover dagen. Hovedindeksen står i skrivende stund i 1.238,48, ned 0,1 prosent så langt i dagens handel.

Investorene er usikre på veien videre for Federal Reserve og hvor mange flere renteøkninger som er i vente. Fed-topp Christopher Waller advarte onsdag om at rentene kan fortsette å stige mer enn markedet venter.

Toneangivende Europa-børser stiger markant. Tyske DAX og franske CAC 40 stiger rundt 1,1-1,2 prosent, mens britiske FTSE 100 trekker opp 0,7 prosent.

Oljeprisen snur ned

Brent-oljen har også snudd ned og frontkontrakten står i 84,07 dollar pr. fat. Dette er ned 1,2 prosent hittil i dagens handel, og omtrent på nivåene (84,11 dollar) ved stengetid onsdag. WTI-oljen faller 1,3 prosent til 77,45 dollar pr. fat. 

ANZ-analytikere skriver ifølge Reuters at reiseaktiviteten i Kina har økt kraftig etter nyttårsfeiringen, og de ser for seg at oljeetterspørselen i landet vil øke med rundt 1 million fat pr dag i år – med sterk vekst allerede fra første kvartal.

«Totalt sett bør dette være med på å øke den globale etterspørselen med 2,1 millioner fat pr. dag i 2023», heter det i et kundenotat.

På Oslo Børs stiger Equinor 0,4 prosent i kjølvannet av onsdagens kvartalsrapport, og Nordea Markets har reagert med å oppgradere aksjen fra hold til kjøp. Samtidig har Arctic Securities og Goldman Sachs hevet kursmålet. 

Aker BP er opp 0,5 prosent i forkant av morgendagens kvartalsrapport, mens DNO faller 1,5 prosent til tross for at dagens rapport var sterkere enn ventet

Kostnadsboom i DNB

Resultatsesongen ruller videre med uforminsket styrke, og preger igjen handelen.

DNB leverte et bedre resultat enn ventet i fjerde kvartal, og vil også betale ut 19 milliarder kroner i utbytte. Aksjen steg markant fra start, men har roet seg utover dagen og er nå opp 0,4 prosent.

Storbankens kostnader økte kraftig, og var langt over analytikernes estimater. De operasjonelle kostnadene endte på 7,54 milliarder kroner i kvartalet, opp fra 6,47 milliarder i samme periode i fjor.

Pareto Securities lar seg imponere av rentenettoen og utbytteforslaget, men bekymrer seg for kostnadene. Det gjør dog ikke finansdirektør Ida Lerner.

– Det er ikke noe dramatikk i dette, vi jobber systematisk med vår kostnadsbase hele tiden, sier hun til TDN Direkt, og viser til at «vi vet» at inflasjonspresset og lønnsveksten blir kraftig fremover.

Analytiker Jan Erik Gjerland i ABG Sundal Collier mener DNB-rapporten var blandet.

– Utbytte og tilbakekjøp trekker opp, mens justerte tall før skatt renset for engangseffekter ser litt svake ut, sier han til nyhetsbyrået.

Wallenius i rødt

Utslagene blant de mest omsatte er nokså beskjedne – begge veier. Yara og Telenor stiger rundt prosenten, mens Seadrill faller 5 prosent etter at DNB har solgt aksjer for 425 millioner kroner.

Wallenius Wilhelmsen faller over 4 prosent etter at Arctic Securities har nedgradert aksjen til hold etter at gårsdagens kvartalsrapport kom inn på den skuffende siden . Et annet bilfraktrederi, Höegh Autoliners, betaler 44 millioner dollar til aksjonærene etter en rekordsterk avslutning på fjoråret. Aksjen var lenge ned, men har snudd og er nå opp 0,7 prosent.

TGS straffes med et kursfall på rundt 2 prosent etter dagens rapport.

Komplett-rally

Blant dagens tallfremleggere stiger Komplett aller mest, med over 15 prosent. Kvartalstallene viste mer enn halvering av driftsresultatet , men kursdriveren er nok mest at konsernsjefen går av og at Jaan Ivar Semlitsch tar over som toppsjef.

Norse Atlantic Airways letter 9 prosent etter å ha ansatt bransjeveteran i nyopprettet direktørstilling.

Øverst på taperlisten finner vi en rekke svært beskjedent omsatte aksjer.

Black Sea Property faller nesten 30 prosent, mens Arctic Bioscience og Ocean GeoLoop er ned 8-9 prosent.

Av aksjene med litt omsetning merker vi oss at Skandia Greenpower faller over 22 prosent og EMGS som trekker ned nesten 7 prosent.