<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Adidas får juling

Sko- og klesprodusentens aksjekurs stupte 12 prosent fredag. Ukraina-krigen bidro til at Saab derimot gjorde det bra.

Publisert 10. feb. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 286 ord
UPOPULÆR FYR: Kanye West, som nå kaller seg «Ye», kan ha kostet Adidas en halv milliard euro. Foto: Bloomberg

Adidas var blant fredagens største børstapere, med et kursfall på nær 12 prosent. Den tyske sko- og klesprodusenten varslet at inntektene og driftsresultatet i 2023 kan bli henholdsvis1,2 milliarder og 500 millioner euro verre enn tidligere antatt, dersom selskapet ikke klarer å kvitte seg med sitt lager av Yeezi-produkter. Adidas kansellerte sitt samarbeid med Kanye West, eller «Ye» som han nå kaller seg, i oktober i fjor.

Også svenske Thule gikk på en smell. Her utløste skuffende tall for fjerde kvartal et kursfall på 16 prosent. Utstyrsprodusentens omsetning krympet med 21 prosent i perioden, justert for valutaendringer, og underskuddet ble på 16 millioner svenske kroner. Det store problemet var langt lavere etterspørsel for sykkelrelaterte produkter, men også dyrere råvarer og frakt svidde. Nå skal toppsjefen skiftes ut.

I Sverige var Saab derimot et lyspunkt. Våpenprodusenten tjener rått på krigen i Ukraina, og både topplinjen og ordreinntaket steg langt mer enn analytikerne hadde sett for seg. Styret foreslo dessuten at utbyttet for 2022 jekkes opp. 2023 skal visst nok bli enda bedre. Ledelsen spår en organisk inntektsvekst på 15 prosent, fra 14 prosent i fjor, samt bedre driftsmarginer.

På den andre siden av Atlanterhavet kollapset Lyft-aksjen utrolige 35 prosent. Antallet brukere sluttet å vokse i fjerde kvartal, men både topplinjen og underskuddet ble likevel noe bedre enn ventet. Kursfallet skyldtes at guidingen for første kvartal skuffet stort. Lyft-aksjonærene har nå tapt 75 prosent på et år.

På makrofronten ble det kjent at Storbritannias BNP sto på stedet hvil i fjerde kvartal, etter å ha sunket med 0,2 prosent i den foregående perioden. Landet unngikk dermed en resesjon, så vidt det var. Bank of England tror imidlertid at lavkonjunkturen kommer i årets første kvartal, og at den vil vare minst ett år.