<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Økonomisk tap etter skrekkjordskjelv kan bikke 850 mrd.

Næringslivets organisasjon i Tyrkia, Türkonfed, anslår at skrekkjordskjelvene kan komme til å koste økonomien over 850 milliarder kroner.

Publisert 12. feb. 2023 kl. 14.11
Oppdatert 12. feb. 2023 klokken 14.42
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 227 ord
SKREKKJORDSKJELV: Flybildet viser kollapsede bygninger i den tyrkiske byen Antakya den 11. februar 2023, etter at et stort jordskjelv traff sørøst i landet på mandag. Dødstallene i Tyrkia og Syria har så langt bikket over 28.000. Foto: AFP

De to katastrofale jordskjelvene som rammet Tyrkia og Syria natt til mandag har så langt tatt livet av over 28.000 mennesker, samtidig som at gravearbeidere jobber dag og natt for å lokalisere flere tusen savnede.

Den tragiske katastrofen vil ha enorme kostnader. Türkonfed anslår at kostnadene for landets økonomi er ventet å bikke 84 milliarder dollar – vel 856 milliarder kroner.

Det tilsvarer om lag 10 prosent av landets bruttonasjonalprodukt (BNP), ifølge organisasjonen, som kan omtales som næringslivets hovedorganisasjon i Tyrkia, og som er gjengitt av blant andre Bloomberg.

Jordskjelvene er ventet å ha forårsaket 70,8 milliarder dollar i skader på bolighus og er ventet å gi ytterligere 10,4 milliarder dollar i tapte nasjonalinntekter. Tap av arbeidskraft vil koste Tyrkias økonomi 2,9 milliarder dollar, ifølge Türkonfed.

Fortsatt tidlig

Næringslivsorganisasjonens estimat er basert på jordskjelvene ved Istanbul i 1999 da over 18.000 mennesker mistet livet. Antall døde i kjølvannet av de seneste jordskjelvene har for lengst oversteget dette.

Estimatet er også høyere hva andre økonomer har anslått foreløpig, men mange økonomer har samtidig understreket at det er altfor tidlig å anslå de totale skadene.

Ifølge Bloomberg kan skadene på Tyrkias infrastruktur – inkludert veier, kraftnett, sykehus og skoler – dytte landets budsjettunderskudd til over 5,4 prosent i år, mot myndighetenes opprinnelige anslag på 3,5 prosent.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har sagt at myndighetene vil fullføre boligbyggingen innen ett år og at myndighetene foreløpig har allokert rundt 5,3 milliarder dollar i krisehjelp.