<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nordmenn har betalingsanmerkninger for 59,2 milliarder

Færre nordmenn har betalingsanmerkninger, men gjelden øker for de som ikke får betalt. 

Publisert 13. feb. 2023
Oppdatert 13. feb. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 425 ord
FÆRRE SOM SLITER: I løpet av det seneste året har antallet som har utestående gjeld falt med 1,5 prosent. Foto: Dreamstime

I en ny undersøkelse kommer det frem at 5,2 prosent av alle nordmenn har betalingsanmerkninger som tilsvarer et beløp på 59,2 milliarder kroner, viser data fra analyseselskapet Experian.

I undersøkelsen kommer det frem at den utstående gjelden er høyest i landets nordligste fylke Troms og Finnmark, med en gjennomsnittlig gjeld på 43.510 kroner pr. skyldner. Lavest beløp er det i Oslo, hvor det tilsvarende beløpet er på 25.748 kroner.

SER PÅ GJELD: Julie Berg, analytiker i Experian. Foto: Experian

Størst gjeldsvekst i Oslo

Ifølge undersøkelsen har utestående beløp pr. skyldner gått opp med 9 prosent i løpet av de siste 12 månedene.

Til tross for at Oslo har det laveste beløpet pr. skyldner er det likevel hovedstaden som har hatt den sterkeste prosentvise økningen i gjelden. Til sammen har den utstående gjelden økt med 16,1 prosent pr. skyldner i Oslo i løpet av det seneste året. 

Men selv om beløpene har økt, har antallet som har utestående gjeld gått ned med 1,5 prosent det siste året. 

– Fylkene med størst nedgang er Rogaland der snittbeløpet har gått ned med 7,5 prosent. I Møre og Romsdal og Vestfold og Telemark er tilsvarende nedgang på 6 og 5,1 prosent, sier Julie Berg, analytiker i Experian.

Mest økning for 60+

Det er kun i aldersgruppen 60+ det er flere skyldnere nå enn for ett år siden, der veksten er på 1 prosent. Selv om dette er eneste alderssegmentet med en vekst, er andelen skyldnere i gruppen lav sammenlignet med andre alderssegmenter. Blant alle personer over 60 år, er det kun 2,7 prosent som er registrert med betalingsanmerkninger, som er godt under landsgjennomsnittet på 5,2 prosent.

– Det er i aldersgruppen fra 35 til 50 år at andelene med betalingsanmerkninger er høyest. I aldersgruppene 35-29, 40-44 og 45-49 år, er andelene på henholdsvis 7,5, 7,6 og 7,3 prosent, sier Berg.

Selv om andelen med betalingsanmerkninger i segmentet 60+ er lav, er det i denne gruppen utestående gjennomsnittsbeløp har økt mest de siste 12 månedene.

– Totalt skylder segmentet 13 milliarder kroner, hvilket er en økning på 9,2 prosent sammenlignet med samme tidspunkt i fjor. Blant de yngste mellom 18 og 25 år, har snittbeløpet gått ned med 3,6 prosent i tilsvarende periode, og er med dette den eneste aldersgruppen med en nedgang, sier Berg.