Oslo Børs endte i grønt mandag og hovedindeksen steg 0,42 prosent til 1.234,68.
Verdens børser ellers har hatt en god utvikling hittil i år. DAX-indeksen i Tyskland er opp rundt 11 prosent, Nasdaq og S&P 500 i USA er henholdsvis opp 12 prosent og 5,5 prosent, Shanghai Composite-indeksen i Kina er opp 5,6 prosent mens hovedindeksen på Oslo Børs er opp 3,5 prosent siden nyttår.
Gjenåpning av Kina, bedre vekstutsikter i Asia og Europa, motstandsdyktighet i den amerikanske økonomien i tillegg til bredt deflasjonspress har vært mer støttende for investorsentimentet hittil i år, noterer Goldman Sachs ifølge TDN Direkt.
«Den nåværende oppturen i sentiment kan vare litt lenger, men vår forskning viser at oppturer av denne typen i gjennomsnitt varer fra 1,5 til 3 måneder. Vi tror bedre makrotall på både vekst og inflasjon er nødvendig for å bekrefte optimismen markedene har bygget opp», skriver meglerhuset.
JP Morgan er også negative til markedsutsiktene.
«Første kvartal vil trolig markere toppen for aksjer i år», skriver meglerhuset.
«Historisk bunner ikke aksjer ut før Fed har kommet langt med rentekuttene, og vi har heller aldri sett en bunn før Fed har avsluttet renteøkningene. Skaden har skjedd, og det store fallet er trolig fortsatt foran oss», er meglerhusets konklusjon.
Oljeprisen
Brent-oljen sto mandag da børsen stengte opp 1,1 prosent til 83,90 dollar fatet, mens WTI-oljen steg 1,4 prosent til 77,39 dollar fatet. Til sammenligning ble et fat Nordsjøolje omsatt for 82,19 dollar fatet ved børsslutt i Oslo fredag.
Oddvar Bjørgan, oljeanalytiker i Carnegie, mener EUs kamp mot tilbudssiden av olje og gass har ført til høyere energipriser.
– Investeringer i nye olje- og gassprosjekter har avtatt over de siste ti årene, mye på grunn av EUs såkalte klimakamp. Dette har bidratt til energimangel og høye energipriser, sier Bjørgan til Finansavisen.
Equinor steg 0,6 prosent, mens Aker BP endte 1,2 prosent i pluss.
I rødt
Otovo falt 17,8 prosent til 14,60 kroner. Det er den verste børsdagen i selskapets historie. Sist gang selskapet falt tungt på børs var 13. juni i fjor, da aksjen stupte 13 prosent.
Solselskapet meldte fredag at det venter et fall i salget etter at den italienske regjeringen gjorde skattefradraget på solceller i landet mindre attraktivt.
– Den italienske regjeringen har kommet med et unødvendig og overraskende trekk. Noen regjeringer kan dessverre ikke unngå å komme i veien for en rask overgang til fornybar energi på et kritisk tidspunkt for Europa, sier Otovo-sjef Andreas Thorsheim i en kommentar.
Selskapet meldte også mandag morgen at de dropper reparasjonsemisjon.
– Meldingen fredag forsterker bildet på marginsiden for Otovo mister sannsynligvis både pipeline og nye salg i ett av de to mest lønnsomme landene, sier SpareBank 1-analytiker Thomas Dowling Næss, som følger Otovo.
Han kommenterer også om dagens kurs er et godt inngangspunkt.
Martin Kværnstuen sluttet som finanssjef i Kahoot og solgte aksjer for en kvart milliard. Da årsrapporten ble lagt frem i forrige uke kjøpte han aksjer for 40 millioner kroner. Aksjen falt 1,7 prosent.
Opptur
Ukens nykommer i DNB Markets' portefølje er Golden Ocean, som presenterte sine kvartalstall i slutten av forrige uke. Paul Harper i DNB understreker at tørrbulkratene er på sesongmessig lave nivåer, samtidig som gjenåpningen av Kina bør kunne øke etterspørselen.
– Historisk sett pleier bulkratene å bunne ut i februar, og det skal mye til for at ratene faller mer i dollartermer. Gjenåpningen av Kina kan også være en trigger for aksjen. Det er bra tilbuds- og etterspørselsbalanse innen bulk, sier Harper til Finansavisen.
Jørgen Lian har et kursmål på 149 kroner, som er mer enn 50 prosent over dagens kurs. Aksjen steg 0,9 prosent til 98,56 kroner.
Odfjell Technology la frem tall fredag som viste kraftig resultatvekst og melding om utbytte på 100 millioner i 2023.
«Alt i alt en bunnsolid rapport», sa SpareBank 1 Markets-analytiker Tommy Johannessen til Finansavisen etter tallene kom.
Aksjen steg 7,6 prosent fredag og fortsatte opp 14,2 prosent mandag. Hittil i år er Odfjells teknologialibi opp 85 prosent.
Oppturen kom også som et resultat av at rigganalytiker Martin Huseby Karlsen i DNB har økt kursmålet til 80 kroner. Det gir en oppside på ytterligere 50 prosent fra mandagens sluttkurs på 53,68 kroner.
DNB Markets gjentar sin kjøpsanbefaling på Wilh. Wilhelmsen , men reduserer kursmålet til 455 kroner. Meglerhuset venter store utbytter fremover. Kursmålet gir en oppside på 65 prosent og aksjen steg 3,3 prosent mandag.
Sterkt i shipping
Clarksons Securities påpeker ifølge TDN Direkt i en oppdatering at tankaksjer har utviklet seg sterkt den senest tiden, løftet av en solid rapporteringssesong og et oppsving i ratene. Råoljetankaksjer steg rundt syv prosent forrige uke, og er opp rundt 22 prosent hittil i år, mens produkt- og kjemikalietankaksjer er opp henholdsvis 20 og 18 prosent hittil i år.
«Det som er spesielt bemerkelsesverdig er at denne sterke utviklingen i shippingsektoren har skjedd på et tidspunkt når Brent-oljen har falt med 4 prosent og energiaksjene har generelt falt tilbake den siste uken. Den sterke utviklingen for tankaksjer kan tilskrives en solid rapporteringssesong og et kraftig oppsving i charterratene, med VLCC-spotratene som økte med 30 prosent forrige uke til 66.000 dollar pr. dag og LR2-ratene for produkttank som økte med 34 prosent til 55.000 dollar pr. dag», skriver meglerhuset.
Ifølge meglerhuset er trenden i tanksektoren klar.
«Seilingsdistansene øker til fordel for hele tankindustrien», skriver meglerhuset, som forventer at sektoren vil styrke seg ytterligere de neste månedene.
Hafnia-aksjen steg 0,3 prosent mandag, mens Frontline endte ned 2,1 prosent.
Til tross for et fall på to prosent i forrige uke, er tørrbulkaksjer opp 10 prosent hittil i år, og sentimentet er fortsatt positivt, ifølge tørrbulkselskaper som rapporterte tall forrige uke, noterer Clarksons.
«Vi tror at tørrbulkaksjer kan være det neste som ser en betydelig oppgang de kommende uker og måneder», skriver meglerhuset.
Cool Company meldte mandag at de har inngått en avtale om salg av «Golar Seal» til en prislapp på 1,9 milliarder kroner. Nyheten sendte aksjen opp 4,3 prosent på høyt volum.
Pareto Securities mener salget er positivt for Cool Company, og viser til at prisen er rundt 20 prosent høyere enn Pareto Securities' NAV-estimat på 150 millioner dollar.
MPC Energy Solutions har signert en langsiktig kraftkjøpsavtale i Guatemala. Aksjen endte opp 4,3 prosent.