<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Forferdelig fredag på børsene

Overraskende høye inflasjonstall senket børsene fredag. Tyske BASF og amerikanske Boeing falt henholdsvis 7 og 4 prosent.

Publisert 24. feb. 2023
Oppdatert 24. feb. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 332 ord
NEDBEMANNER: BASF sliter for tiden med svindyre innsatsfaktorer, blant annet ved denne kjemikaliefabrikken i Ludwigshafen. Foto: Bloomberg

En amerikansk prisindeks basert på personlig forbruk steg med 5,4 prosent fra januar i fjor til forrige måned, mens en versjon som ekskluderer matvarer og energi økte med 4,7 prosent. På forhånd var henholdsvis 5,0 og 4,3 prosent ventet. I begge tilfellene var den årlige prisveksten dessuten høyere enn i desember.

Dette er enda en spiker i kisten til narrativet der Feds rentehevinger raskt får ned inflasjonen i verdens største økonomi. Traderne regner følgelig med at sentralbanksjef Jerome Powell blir nødt til å stramme inn en god del mer. Terminkontraktmarkedet priser nå inn en 59 prosent sjanse for at styringsrenten ved utgangen av året er minst 0,75 prosentpoeng høyere enn i dag. For en måned siden ble et slikt utfall ansett som bare 0,2 prosent sannsynlig. Forrige gang Fed funds-renten var 5,25 prosent var tidlig i 2001, under dotcom-krakket.

Det er også verdt å se på hvor raskt disse rentehevingene kommer. Fed vil i juni ha jekket opp styringsrenten med minst 5,25 prosentpoeng på bare 15 måneder. I forkant av finanskrisen var økningen på i alt 4,25 prosentpoeng, spredt over 24 måneder. Og før dotcom-krakket ble renten løftet fra 2,75 til 6,25 prosent i løpet av mer enn seks år.

Det er med andre ord gode grunner til at børsfallene fortsetter. Ved firetiden fredag var Euro Stoxx 600 ned med 0,8 prosent, mens S&P 500 tapte 1,6 prosent. Fallet for Nasdaq-indeksen, som inneholder en større andel vekstaksjer, var 2,1 prosent.

Blant enkeltaksjene gjorde Boeing det særlig slett. Aksjen var fredag ettermiddag ned 4,3 prosent, som følge av at flyprodusenten midlertidig stanset leveransene av sine 787 Dreamliner-modeller. Årsaken er problemer knyttet til selve flykroppen.

For medie- og underholdningsgiganten Warner Bros. Discovery ble kursfallet 1 prosent, og her var forklaringen skuffende topp- og bunnlinjetall i fjerde kvartal.

I vår del av verden gikk BASF på en smell. Den tyske kjemikalieprodusenten varslet om fallende lønnsomhet, og nå skal bemanningen reduseres med 2.600. I tillegg blir det slutt på tilbakekjøpene av egne aksjer. Konsernets hovedproblem er dyrere innsatsfaktorer. Aksjen stupte 7 prosent.