<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Vinn eller forsvinn

Goldman Sachs staket ut kursen mot mer stabil inntjening i 1999, men leter fortsatt. Kan den andre investordagen i bankens historie bringe klarhet? 

Publisert 27. feb. 2023 kl. 13.37
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 434 ord
PÅ SCENEN TIRSDAG: Goldman Sachs-sjef David Solomon. Foto: Bloomberg

Goldman Sachs avholder tirsdag denne uken sin andre investordag i historien. Etter et forglemmelig 2022 der resultatet ble halvert håper selskapet å skape ny begeistring for aksjen, melder Bloomberg

Investordagen kommer bare noen uker at Goldman-ledelsen besluttet å legge ned sin forbrukerbanksatsing «Main Street» som har kostet storbanken nesten 6 milliarder dollar siden etablering. Nå vil ledelsen rette fokus mot sin fonds- og formuesforvaltningsvirksomhet (AWM), som med sin forvaltningskapital på 2.500 milliarder dollar blir ansett som kritisk for å realisere en høyere verdsettelse.

25 år gammel idé

– Det er ikke godt å se Goldman vingle. Oppfatningen er at alle partnerne ikke er på bølgelengde. Det får investorer til å konkludere med at toppsjefen mister partnernes tillit. Og det bekymrer, sier bankanalytiker Brennan Hawken i UBS.

Nyhetsbyrået påpeker at ledelsen i Goldman Sachs, allerede da banken forberedte sin egen børsnotering i 1999, fremhevet i prospektet at fondsforvaltning skulle spille en nøkkelrolle på veien mot realiseringen av en strategisk bærebjelke – mer stabil inntjening. Nesten 25 år senere er dette noe banken ennå søker.

Selv etter å ha trosset S&P 500 og steget 7 prosent de siste 12 månedene, er pris/bok for Goldman Sachs nå på 1,1, mot 1,8 for Morgan Stanley – som også er dypt inne i formuesforvaltning.

– Vinn eller forsvinn

Én løsning kan ifølge Bloomberg derfor være å forsikre investorer og analytikere om at et «mini-Blackstone» er å finne i Goldman Sachs, og at svingningene i inntjeningen kan glattes ut gjennom gode og dårlige tider – ved å forvalte andres penger istedenfor sine egne.

AWM har fått fart på tegningen fra kunder, men bruken av bankens balanse til investeringer har bidratt til mindre forutsigbar inntjening. Toppsjef David Solomon har lovet å ta tak i dette siden han tok over i 2018, men ifølge UBS-analytiker Hawken går det for tregt.

– AWM-virksomheten er et «vinn eller forsvinn» på veien til høyere multipler. Finnes det en vei til høyere multipler, er dette den eneste veien, sier han.

Splitt og spleis

Det analytikerne vil ha klarhet i, er ifølge nyhetsbyrået en klar strategi for virksomheten. Etter en langdryg intern strukturdebatt gikk ledelsen i 2020 inn for å skille fondsforvaltning, som retter seg mot institusjonelle investorer, ut fra en formuesforvaltningsdivisjon som retter seg mot verdens rikeste.

I fjor ble de to virksomhetene spleiset sammen igjen, noe som utløste en bølge av direktører som ble flyttet, forfremmet eller sparket ut.

– Tanken på varige inntekter eller ballast har eksistert i et kvart århundre. Når det gjelder Wall Street, er dette ikke noe nytt. Jeg ønsker meg mer handling enn ord, sier Wells Fargo-analytiker Mike Mayo.