<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Aston Martin opp, Rivian ned

Den britiske sportsbilprodusenten venter høyere etterspørsel og lønnsomhet i år, mens elbilkonsernet Rivian sliter med å innfri forventningene.

Publisert 1. mars 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 274 ord
KLASSISK ASTON MARTIN: Aston Martin produserte  DB6-modellen fra 1965 til 1971. I dag koster disse sportsbilene rundt 3,7 millioner kroner i USA. Foto: Bloomberg

Et par bilprodusenter fikk dramatiske kursbevegelser onsdag. Erkebritiske Aston Martin Lagonda mer enn doblet underskuddet fra 2021 til 2022, men topplinjen økte med 26 prosent. Dessuten overrasket prognosen for 2023 positivt. I år ligger både lønnsomheten, volumene og marginene an til å bli langt bedre, ifølge ledelsen. Aksjekursen steg med 8 prosent.

I USA pekte pilene derimot nedover for Rivian. Tapet i fjerde kvartal ble noe mindre enn ventet, men omsetningen skuffet stort. Heller ikke «guidingen» for årets produksjon imponerte. Ved fire tiden var elbilprodusentens aksjekurs ned med 13 prosent.

Også Novavax fikk juling på børsen. Vaksineprodusenten varslet at det hersker tvil om selskapets evne til å overleve, og aksjen stupte 24 prosent. I fjerde kvartal bommet selskapet på analytikernes topplinjeestimat, og det endte med et underskudd på 182 millioner dollar. En utfordring er at coronavariantene endrer seg så raskt at det er vanskelig å utvikle effektive vaksiner mot dem. Aksjonærene har nå tapt hele 92 prosent på ett år.

For øvrig rant det inn en del nye makrotall. I Tyskland steg den årlige konsumprisveksten fra 9,2 prosent i januar til 9,3 prosent i forrige måned. På forhånd hadde økonomene sett for seg et fall til 9,0 prosent. Den månedlige økningen på 1,0 prosent var den høyeste siden oktober.

Det ble også kjent at antallet store konkurser i USA steg til 20 i januar. En verre start på året har vi ikke hatt siden 2010, da 25 selskaper med gjeld over 50 millioner dollar søkte om konkursbeskyttelse.
I Kina blir forholdene tilsynelatende bedre. En PMI-måling for produksjonssektoren bykset fra 50,1 i januar til 52,6 i forrige måned. Aktiviteten i fabrikkene økte dermed mer enn noen gang siden mars 2012.