<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Et monster som vi må slå i hodet

I dag får vi innblikk i Jerome Powells syn på fremtiden. Det kan bety mye for bevegelsene i aksjemarkedet fremover. 

Publisert 7. mars 2023
Oppdatert 7. mars 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 281 ord
MÅ STOPPES: Jerome Powell og Christine Lagarde, sentralbanksjefer i Federal Reserve og den europeiske sentralbanken. Foto: Bloomberg

Investorene er på tå hev i dag i forkant av Jerome Powells halvårlige vitnemål til Senatet og vil følge utviklingen med argusøyne i ettermiddag.

Det er også bare en og en halv uke til vi får ny rentebeskjed fra Federal Reserve, og makrotall så vel som nøkkelpersoner peker mot at rentene skal holdes høyere i lengre tid.

– Inflasjon er et monster som vi må slå i hodet, sa Christine Lagarde, sentralbanksjef i den europeiske sentralbanken (ESB), etter inflasjonstallene fra eurosonen kom inn i høyere enn ventet.

Kjerneinflasjonen for eurosonen steg 5,6 prosent i februar på årsbasis. På forhånd var det ventet en oppgang på 5,3 prosent.

«Dette gjør lite for å roe nervene», skrev Sara Midtgaard i Handelsbanken i forkant av tallene. 

Powell à la 2022

Powell har i flere taler i år framstått som mindre aggressiv på rentefronten enn i fjor, og pekt på at gjennomslaget fra rentehevingene som allerede er gjennomført kommer med et tidsetterslep. 

«Det gjenstår å se om han også denne gangen vil bidra til å dempe renteforventningene, eller om Powell «à la 2022» er tilbake», skriver Kjersti Haugland i DNB Markets i sin morgenrapport i dag.

Oppgangen i forventningene til ESBs styringsrente den siste måneden har også vært spektakulær. Tidligere var konsensus en rentetopp på 3,4 prosent, mens den nå har steget til 4 prosent etter forrige ukes tall. 

«Det er ingen tvil om at ESB vil følge opp sin annonserte intensjon fra februar, og levere nok en heving på 50 basispunkter torsdag neste uke», skriver Haugland.

I tillegg har også Kina kommet med sine anslag for økonomiens vekst for 2023. Den kom inn noe lavere enn ventet – på 5 prosent – og det har også gjort at markedet er noe avventende inn mot Powells høring i dag.