<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fed i fokus

Meta Platforms og Rivian var i nyhetene tirsdag, men de fleste investorer fokuserte på sentralbanksjef Jerome Powells tale til Kongressen.

Publisert 7. mars 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 303 ord
OVERRASKENDE HAUKETE: Fed-sjef Jerome Powell. Foto: Bloomberg

Meta Platforms-kursen var ved firetiden tirsdag tilnærmet uendret, etter å ha vært opp med godt over 2 prosent i førhandelen. Bloomberg meldte at Facebook-eieren skal gjennomføre nye nedbemanninger, kanskje allerede i denne uken. Så sent som i november kvittet Meta seg med 13 prosent av de ansatte, som del av en større pakke med kostnadskutt. Meta-kursen har nå steget med nesten 50 prosent siden nyttår.

Rivian fikk derimot et kursfall på 12 prosent. Den amerikanske elbilprodusenten meldte mandag kveld at det skal utstedes obligasjoner for 1,3 milliarder dollar. Pengene skal blant annet brukes til å lansere selskapets nye R2-modell.

På makrofronten ble det kjent at Kinas eksport og import sank med henholdsvis 6,8 og 10,2 prosent i forrige måned. På forhånd hadde økonomene sett for seg svekkelser på 9,4 og 5,5 prosent. Tallene er annualiserte. Kombinasjonen av de to innebar at det kinesiske handelsoverskuddet økte overraskende mye i februar.

I Australia jekket sentralbanken opp sin styringsrente, for tiende gang på rad. Hevingen på et kvart prosentpoeng var som ventet, og i tillegg ble flere innstramninger varslet. Sentralbankstyrets uttalelser var imidlertid mindre haukete enn i februar. Blant annet ble det snakket om et mindre stramt arbeidsmarked og at inflasjonen trolig har passert toppen.

Tirsdag ettermiddag var investorene uansett mest opptatt av hva Fed-sjef Jerome Powell sa i sin tale til USAs Kongress. Tonen viste seg å være en god del mer haukete enn ventet, særlig ettersom Powell advarte at rentene vil stige mer enn tidligere antatt. 

I kjølvannet av sentralbanksjefens tale økte traderne sitt anslag for en renteheving på et halvt prosentpoeng i mars fra 31 til 47 prosent. Markedet priser heller ikke inn noen dramatisk reversering med det første: Sannsynligheten for at styringsrenten i juni 2024 er lavere enn i dag regnes som bare 17 prosent, mot 21 og 32 prosent henholdsvis en dag og en uke tidligere.