<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

«Stabil» kryptovaluta faller bratt

Kryptovalutaen USDC, som skal ha en én-til-én ratio med dollaren, faller bratt etter at det ble avdekket en tilknytning til Silicon Valley Bank.

Publisert 11. mars 2023
Oppdatert 11. mars 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 2 ord
Article lead
+ mer
lead
STABIL: Kryptovalutaen USDC er en såkalt «stablecoin», som skal følge dollarprisen direkte. Nå faller den. Foto: Dreamstime
STABIL: Kryptovalutaen USDC er en såkalt «stablecoin», som skal følge dollarprisen direkte. Nå faller den. Foto: Dreamstime

USDC er en såkalt stablecoin, en kryptovaluta som skal holde den samme prisen som én dollar. Stablecoins har blant annet vært brukt av kryptotradere som et trygt sted å sette pengene hvis man for eksempel venter at kryptoprisene skal falle. 

Stablecoins fikk imidlertid et stort skudd for baugen da stablecoinen TerraUSD plutselig dundret ned i verdi, et uventet fall som blant annet dro med seg kryptovalutaen LUNA, og førte til et kraftig verdifall i kryptomarkedet. 

Nå faller USDC under dollaren, og ved 15-tiden lørdag ble kryptovalutaen omsatt for 0,91 dollar - et fall på 8,8 prosent. Det kan være dårlig nytt for kryptomarkedet, som har falt den siste uken etter at den kryptovennlige nichebanken Silvergate måtte inngå en frivillig avvikling.

Utløst av kriserammet bank

Prisfallet kan i stor grad knyttes til kollapsen av venture capital-banken Silicon Valley Bank, som har kollapset på børsen etter å ha meldt om et tap på 1,8 milliarder dollar. Banken har investert store summer i risikofylte oppstartsselskaper med mye gjeld, og store deler av tapene kan knyttes til den bratte renteoppgangen det siste året.

USDC skal i utgangspunktet ligge på en eksakt samme verdi som dollaren, og kryptovalutaen er støttet av nær 40 milliarder dollar i reserver. Problemet er imidlertid at 3,3 milliarder dollar av disse ifølge Bloomberg ligger hos Silicon Valley Bank. 

Kollapsen i Silicon Valley Bank har utløst en frykt i banksektoren, der flere storbanker falt mange prosent på fredag, både i USA og i Europa. Mye av frykten går på at de fleste banker har en eksponering mot venture capital, risikokapitalinvesteringer, som lider tungt under de høye rentene.