<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nervøst på Wall Street – bankaksje stuper 67 prosent

Mandag stjeler banksektoren mye av oppmerksomheten på Wall Street. First Republic Bank stuper nesten 70 prosent i åpningsminuttene.  

Publisert 13. mars 2023
Oppdatert 13. mars 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 241 ord
MANDAG: Banksektoren får mye oppmerksomhet på Wall Street. Foto: Bloomberg

Et minutt etter at handelen tok til på New York-børsen har Nasdaq-indeksen gått ned 0,8 prosent og står i 11.047,64 poeng mens Dow Jones faller 0,9 prosent til 31.637,81 poeng. S&P 500 faller 1,0 prosent til 3.824,04 poeng.

Oppdatert klokken 15.12: Dow Jones stiger 0,4 prosent, Nasdaq er opp 0,3 prosent mens S&P 500 stiger 0,1 prosent.  

Kraftig oppgang i fryktindeksen

Den tiårige amerikanske statsobligasjonsrenten er på 3,48 prosent mens VIX-indeksen, også kalt fryktindeksen, stiger 19,3 prosent til 29,59.

Det settes nå inn flere koordinerte tiltak for å sikre den finansielle stabiliteten i kjølvannet av kollapsen i Silicon Valley Bank, og etter at myndighetene i helgen samtidig tok kontroll over nok en regional bank, Signature.

Finansiell uro

«Finansiell uro og massivt rentefall», slår Handelsbanken fast i mandagens morgenrapport.

Fredag falt First Republic Bank, som i likhet med Silicon Valley Bank satser på oppstartsselskaper, nesten 15 prosent og kort tid etter at mandagens handel tok til på Wall Street stuper aksjen ytterligere 67 prosent.

USAs president Joe Biden holder mandag pressekonferanse om bankuroen.

Ingen tap vil bli påført skattebetalerne, understreker Biden.

Goldman Sachs snur

Goldman Sachs har annonsert at de ikke lenger venter en renteheving fra Fed denne måneden, og det har vært et massivt fall i de amerikanske renteforventningene.

Den finansielle uroen vil stå i fokus de nærmeste dagene, men også tirsdagens inflasjonstall fra USA blir viktige. Ifølge Handelsbanken er det ventet en sterk månedsvekst i kjerneprisene, og bare en marginal nedgang i årsveksten; til 5,5 prosent, etter 5,6 prosent i februar.