Oslo Børs stupte mandag. Hovedindeksen endte ned 2,59 prosent til 1.188,94.
– Det er risk-off stemning i markedet, sier aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets til Finansavisen.
Grunnen til at børsene i Norge og Europa generelt faller så tungt er bankkollapsen i USA.
– Beslutningstakerne i Federal Reserve er ikke i posisjon til å avverge en finanskrise når inflasjonen er så høy. Den luksusen har de ikke, sier økonomen Derek Tang i Monetary Policy Analytics i Washington.
Oljeprisen
Brent-oljen falt også tungt mandag og var på det meste ned over 5 prosent intradag. Da Oslo Børs stengte sto Brent-oljen i 82 dollar blank pr. fat, ned 1 prosent. WTI-oljen falt 1 prosent til 75,92 dollar fatet. Til sammenligning ble et fat nordsjøolje omsatt for 82,34 dollar pr. fat ved børsslutt i Oslo fredag.
– Alt faller som en stein. Det vi så under finanskrisen i 2008 er at når økonomien får kredittproblemer så stopper verden opp. Man bruker mindre av alt. Det er det bakenforliggende, sier råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB til Finansavisen.
Equinor falt 2,3 prosent, Aker BP endte ned 3,6 prosent, mens Vår Energi falt 2,2 prosent.
Volatil banksektor
Silicon Valley Bank ble stengt av finansmyndighetene før helgen, og markerte dermed den største bankkollapsen siden finanskrisen i 2008.
– Frykten for en ny finanskrise begynte å bre seg blant enkelte investorer, men i løpet av helgen har amerikanske myndigheter, Federal Reserve og FDIC tatt betydelige grep for å stanse en videre eskalering av situasjonen, kommenterte Nordnet-analytiker Roger Berntsen.
Det var ventet at tiltakene ville føre til oppgang på børsene mandag, både i Norge og i Europa.
Blant bank- og finansaksjene på Oslo Børs er det bredt fall mandag. DNB falt 3,6 prosent, Gjensidige ned 1,3 prosent, Storebrand ned 4,5 prosent og Pareto Bank ned 3,7 prosent.
Stor usikkerhet
Det finansielle systemet er ekstremt avhengig av tillit. Med en gang ting som bankkollapsen vi nå er vitne til skjer, stiller markedet spørsmål om hva konsekvensene er for banksektoren som helhet.
– Hvis folk begynner å ta ut bankinnskudd basert på frykt, så kan hva som helst skje, selv om det fundamentale ser ganske solid ut for bankene, sier investeringsstrateg Halfdan Grangård i Handelsbanken til TDN Direkt.
Grangård tror at Federal Reserve nå er usikre på hva de skal gjøre på rentemøtet neste uke.
– Markedet har gått fra å prise inn en overvektsannsynlighet for at de kommer med dobbelheving neste gang til å ikke gjøre det lenger. Jo styggere dette her ser ut, jo mer vil Fed måtte revurdere renteplanene sine. Får vi en slags bankkrise/finansiell krise, som jeg fortsatt ikke tror er sannsynlig, vil bremsingen av økonomien komme av seg selv. Da trenger ikke Fed å heve rentene videre for å få til det, sier han.
Eneste store i grønt
Spotprisene for laks fortsetter sin sterke utvikling, og er av Pareto Securities ventet å være 122 kroner pr. kilo denne uken, ifølge TDN Direkt. Eksportører og tradere rapporterer fortsatt om lave slaktevolumer og begrenset tilgang på stor fisk, som ifølge meglerhuset holder prisene på historisk høye nivåer.
Hittil i år er gjennomsnittlig pris nå 102 kroner pr. kilo, langt over Paretos forventning ved inngangen til året, som dermed ser oppside i både meglerhusets estimater og konsensus for første halvår 2023.
Flere ventet at proposisjonen for grunnrenteskatten ville bli fremlagt forrige fredag, og ettersom det ikke kom omtales førstkommende fredag som det mest sannsynlige tidspunktet. Pareto Securities argumenterer for at skattesatser på nær 35-40 prosent er priset inn i aksjene i dag. Meglerhuset fremhever Mowi mandag som et toppvalg i sektoren.
«Vi anser Mowi som robust uavhengig av skatteutfallet og godt posisjonert til å kapitalisere på den sterke prisutviklingen på kort sikt, samtidig som aksjen fortsatt handler på attraktive nivåer», skriver meglerhuset.
DNB Markets mener oppdrettsselskapene på Oslo Børs priser inn en grunnrenteskatt på rundt 30 prosent, selv om det er variasjoner blant selskapene. Ifølge meglerhuset reflekterer aksjekursen i Salmar en grunnrenteskatt på 27 prosent, mens Mowi priser inn en grunnrenteskatt på 37 prosent, ifølge TDN Direkt.
«Mowi ser ut til ha begrenset nedsiderisiko ved en skatt på 40 prosent og anstendig oppsidepotensial i et scenario på 15 prosent», skriver meglerhuset.
Aksjen endte opp 0,2 prosent som én av to aksjer blant de 44 mest omsatte. Orkla var den andre som steg 0,2 prosent.
Stupte tosifret
Selv med banklån i boks mener Fearnley Securities-analytiker Nils Thommesen at det er behov for mer kapital. Nå nedgraderer han Proximar Seafoods og kutter kursmålet nærmest i to. Aksjen falt 7,9 prosent.
Transaksjonen med Blockchain Moon Acquisition Corp. priset DLTx ' kryptoselskaper til 1,1 milliard kroner. Nå har amerikanerne terminert avtalen med umiddelbar effekt. DLTx stupte 41,6 prosent.
Før helgen kom meldingen om Jan Haudemann-Andersen-kontrollerte Datum har solgt 10 millioner aksjer i Kahoot. Christen Sveaas satser nå et lodd på børsfest i e-læringsaksjen, som falt 3,1 prosent.
Seismikkselskapet PGS går nå til obligasjonsmarkedet for å refinansiere milliardgjelden, og falt 9,3 prosent. Det siste året er imidlertid oppgangen på over 170 prosent.
Først smadret John Fredriksens Archer verdiene til sine gamle eiere. Nå tar Fredriksen & co 215 millioner bare for å garantere at selskapet får lån. Aksjen falt kraftige 17,8 prosent til 1,13 kroner, men den siste uken er fallet på over 60 prosent.
Oslo Børs-noterte Okeanis Eco Tankers med KLP på eiersiden er en stor transportør av russisk råolje, skrev Finansavisen fredag. Aksjen endte ned 3,2 prosent.
Celina Midelfart kjøper for millioner i Siem Offshore, der hun selv er styremedlem. Rederiaksjen endte ned 1,8 prosent.