<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ikke la kriminelle ødelegge for straksbetaling

Straksbetalinger bør fortsatt finnes, selv om det er mer krevende i bekjempelsen av svindel, skriver Sebastian Claydon Takle i DNB.

Publisert 17. mars 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 462 ord
MÅ TAKLE TRUSSELEN: Det kan være fristende å bygge en mur når problemene tårner seg opp, men det er liten grunn til å tro at det vil være en god løsning på sikt, skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: NTB

For noen år siden ble straksbetalinger – umiddelbare overføringer mellom kunder hos ulike banker i sanntid – tilgjengelig for alle norske banker. 124 banker i Norge kan i dag motta straksbetalinger. Dette gjelder stort sett alle banker som deltar i den alminnelige betalingsformidlingen i Norge (NICS).

Sebastian Claydon Takle. Foto: Stig B. Fiksdal

Straksbetalinger er teknologisk gjennombrudd som kom kundene til gode, og som ga store samfunnsgevinster. Løsningen er også et godt eksempel på hvordan de norske bankene samarbeider om felles løsninger som gjør at den finansielle infrastrukturen her i landet er i verdenstoppen.  

Straksbetalinger har kommet for å bli. De blir mer utbredt og grensekryssende.

Denne uken opplyste OBOS-banken at de vil slutte å tilby straksbetaling i nettbanken. Årsaken er at straksbetaling i økende grad brukes i svindel. Det er nok mange andre banker som nå vurderer hvilket tiltak man skal sette inn.

Svindel er et gigantisk samfunnsproblem, og vi er enige i at det er krevende å bekjempe svindel som skjer via straksbetalinger. DNB kjenner på de samme utfordringene. Det krever store ressurser, bedre teknologiske verktøy og det er mer krevende å følge opp og etterforske svindelsaker. Antallet svindeltilfeller og bankens tap er også større for straksbetalinger.

All ny teknologi bankene tar i bruk vil være under angrep fra kriminelle

Kriminalitetsbildet er ikke bare noe som påvirker bankene. Kunder må også forberede seg på at disse kontrollene ikke kan gjennomføres uten noe kundefriksjon. Av og til kommer sikkerhet til å komme i veien for en rask overføring.

Det kan være fristende å bygge en mur når problemene tårner seg opp, men det er liten grunn til å tro at det vil være en god løsning på sikt.  All ny teknologi bankene tar i bruk vil være under angrep fra kriminelle. På 70-tallet, da sjekken ble innført, kom sjekksvindlerne. Da plastkortene kom på 80-tallet, fulgte de kriminelle etter. I dag er det cyberkriminalitet og digital svindel som er den største trusselen. 

Men er løsningen å kutte ut straksbetalinger bare fordi det har blitt for krevende for bankene? Og hva er neste teknologiske fremskritt de kriminelle skal ta fra oss?

I Norge har vi allerede et veldig godt samarbeid på både bankinfrastruktur og svindelbekjempelse. Derfor tror vi løsning fremover er å styrke dette samarbeidet og ikke la oss diktere av kriminelle på hvilken teknologi kundene våre skal få benytte i hverdagen. DNB har alltid tatt en samlende rolle i bekjempelsen av svindel. Det vil vi også gjøre i kampen for å bevare straksbetalingene.

Sebastian Claydon Takle

Leder for bedrageribekjempelse i DNB