<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Optimismen er tilbake

Fed bremser rentehevingene, og USAs finansdepartement vurderer å garantere alle landets bankinnskudd. Det er gode nyheter for aksjemarkedet.

Publisert 21. mars 2023 kl. 16.19
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 344 ord
HEVER PÅ ONSDAG: Terminkontraktmarkedet regner det som 82 prosent sannsynlig at Fed-sjef Jerome Powell jekker opp styringsrenten med et kvart prosentpoeng. Foto: Bloomberg

De internasjonale børsene har kommet sterkt tilbake, etter at tilløp til en finanskrise i forrige uke skremte vettet av investorene. Ved firetiden tirsdag lå S&P 500 en hårsbredd under 4000, etter å ha vært helt nede i 3808 mandag 13. mars. En uke senere nådde Euro Stoxx 600 en bunn på 428, men nivået er nå rundt 447.

At myndighetene og sentralbankene tar raske og ganske spektakulære grep har bidratt til stemningsskiftet. Ikke bare presset de sveitsiske myndighetene frem en sammenslåing av UBS og Credit Suisse, men i USA vurderer finansdepartementet å garantere samtlige innskudd i landets banker. Det er snakk om i alt 18.000 milliarder dollar, så tanken er åpenbart at garantien i seg selv vil være nok til å forhindre flere «bank runs». Til sammenligning har USAs banksikringsfond bare 125 milliarder dollar i eiendeler.

Nyheten bidro til at børstaperen First Republic Bank fikk en kursrekyl på mer enn 40 prosent. Ved firetiden tirsdag var oppturen for en håndful andre banker – inkludert US Bancorp, Comerica og KeyCorp – minst 6 prosent. Store aktører som JPMorgan, Goldman Sachs og American Express var på sin side 2-3 prosent høyere.

Onsdagens Fed-møte vil imidlertid avgjøre den videre kursutviklingen. Selv om Finanskrisen 2023 tilsynelatende er avblåst, regnes en renteheving på et halvt prosentpoeng fremdeles som ekstremt usannsynlig. Terminkontraktmarkedet priser derimot inn en 81 prosent sjanse for at sentralbanksjef Jerome Powell jekker opp styringsrenten med et kvart prosentpoeng. For en måned siden ble disse utfallene regnet som henholdsvis 24 og 76 prosent sannsynlige.

Også i Europa var investorene i godt humør. UBS-kursen stupte først 15 prosent, etter at kjøpet av Credit Suisse ble kjent, men den endte mandagen med en opptur på 1 prosent. Tirsdag kom et ytterligere byks på 9 prosent. Markedet har med andre ord gått fra å hate transaksjonen til å synes UBS gjorde et fantastisk røverkjøp.

Utenfor finanssektoren gjorde Tesla det bra. Moody's oppgraderte selskapets kredittrating til Baa3, et hakk over «søppel». Ratingbyrået forklarte at Tesla ligger an til å forbli en ledende elbilprodusent med god vekst og skyhøy lønnsomhet. Tesla-kursen var ved firetiden tirsdag opp med 5 prosent.