<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tech-rally på Wall Street

Wall Street mener Federal Reserve er ferdig med renteøkningene, og tech-aksjer viser vei. Ett unntak er Block, som stuper etter angrep fra shortselgeren Hindenburg Research (oppdatert 18.57). 

Publisert 23. mars 2023
Oppdatert 23. mars 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 514 ord
FÅR JULING PÅ WALL STREET: Block-gründer Jack Dorsey. Foto: Bloomberg

Optimismen er tilbake på Wall Street torsdag, selv om de tre nøkkelindeksen har mistet høyde de siste par timene. Etter onsdagens heving med en «kvarting» til intervallet 4,75-5,00 prosent, tror investorene nå at Federal Reserve er ferdig med renteøkningene.

Dow Jones stiger 0,5 prosent til 32.177,01, Nasdaq 1,4 prosent til 11.835,44, mens S&P 500 avanserer 0,7 prosent til 3.965,16.

Den tiårige amerikanske statsobligasjonsrenten står i 3,45 prosent, mens «fryktindeksen» VIX faller 2,7 prosent til 21,68.

Block faller kraftig

Block-aksjen stupte over 20 prosent i åpningsminuttene etter at shortselger Hindenburg Research gikk ut og sa at aksjen er deres nye short-posisjon. Hindenburg mener ifølge CNBC at betalingsselskapet – som ledes av Jack Dorsey – legger forholdene til rette for svindel.

Etter halvgått løp torsdag har aksjen hentet seg inn, og er nå ned «bare» 15 prosent.

«Tidligere ansatte anslo at 40-75 prosent av kontoene de gjennomgikk var falske, involvert i svindel eller var ekstra kontoer knyttet til en enkel person», heter det i rapporten fra Hindenburg.

Pr. 31. desember 2022 eide det norske oljefondet 0,94 prosent av aksjene i Block, noe som på det tidspunktet tilsvarte 3,5 milliarder kroner.

TikTok på grillen

Sosiale medieaksjer skyter fart samtidig som TikTok-sjef Shou Zi Chew grilles i Kongressen, som bekymrer seg for om appen utgjør en trussel for nasjonal amerikansk sikkerhet. Chew understreket i sitt vitnemål at morselskapet ByteDance ikke er en agent for Kina og at TikTok aldri har delt amerikanske brukerdata med Beijing, men amerikanske politikere er ikke overbevist og stadig flere støtter et forbud av appen i USA.

Biden-administrasjonen har truet med at et forbud vil bli iverksatt om Bytedance ikke selger seg ut – noe Kina skal være negative til.

Facebook-eier Meta stiger 3 prosent, YouTube-eier Alphabet 2,3 prosent og Snap nærmere 3 prosent.

Bare tre av 30 Dow-komponenter ser rødt så langt i torsdagens handel, og tech-aksjer viser vei også her. Microsoft og Intel stiger henholdsvis 2,7 og 2,4 prosent, mens Apple legger på seg 1,5 prosent.

Makro

191.000 amerikanere søkte om ledighetstrygd for første gang i uken frem til 18. mars, viser nye, ukentlige jobless claims-tall fra USAs arbeidsdepartement. På forhånd var det ventet et antall på 197.000, ifølge Trading Economics.

Antallet amerikanere som fortsetter å motta ledighetstrygd – såkalte continuing claims – var 1.694.000 pr. 11. mars, opp fra reviderte 1.680.000 uken før (opprinnelig rapportert: 1.684.000).

Fed

Onsdag kveld varslet den amerikanske sentralbanken at renten heves med 25 basispunkter til intervallet 4,75-5,00 prosent. Fed understreket at bankuroen «trolig vil gi strammere kredittforhold for husholdningene og bedriftene, og at dette vil bremse økonomisk aktivitet, ansettelser og inflasjon». Samtidig varslet Fed at renten trolig vil bli hevet, mest sannsynlig en gang til.

«Veien videre vil være data-avhengig, men Fed ser realøkonomiske konsekvenser av markedsuroen», skriver DNB Markets i en oppdatering.

«Pressemeldingen understreket riktignok at den amerikanske banksystemet er robust, men Fed ser uansett for seg at kredittpraksisen blir strammet inn fremover. Det vil igjen legge en demper på både økonomisk aktivitet og sysselsetting, og dermed også inflasjon», understreker Handelsbanken i en rapport.

Onsdag falt Dow Jones og Nasdaq 1,6 prosent, mens S&P 500 gikk ned 1,7 prosent.