<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Bankuroen fortsetter på Wall Street

Fredagens handel på New York-børsen starter i rødt. Flere bankaksjer straffes.

Publisert 24. mars 2023
Oppdatert 24. mars 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 303 ord
RØDT: Fredag er det ikke mye å glede seg over på Wall Street. Foto: Bloomberg

Et minutt etter at handelen tok til på New York-børsen har Nasdaq-indeksen gått ned 0,3 prosent og står i 11.747,17 poeng mens Dow Jones faller 0,4 prosent til 31.978,69 poeng. S&P 500 faller 0,4 prosent til 3.932,37 poeng.

Oppdatert 18:15: Nasdaq faller 0,4 prosent, Dow Jones er uendret, mens S&P 500 faller 0,05 prosent.

Den tiårige amerikanske statsobligasjonsrenten er på 3,36 prosent mens VIX-indeksen, også kalt fryktindeksen, stiger 1,6 prosent til 22,96.

Det finansielle systemet er under press, og historisk har vi sett at sentralbankene setter opp renten til noe krakker, sier sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank til Finansavisen.

Banksmell

Mange investorer bekymrer seg for det globale banksystemet, og Deutsche Bank faller 3,8 prosent i åpningsminuttene. First Republic Bank er ned 1,8 prosent mens Western Alliance stiger 2,9 prosent. Store banker som JPMorgan Chase og Bank of America faller henholdsvis 2,1 prosent og 0,4 prosent.

«Særlig situasjonen i de mindre bankene i USA skaper usikkerhet. Bankene vil trolig få høyere fundingkostnader fremover og vil bli nødt til å føre en mer konservativ utlånspraksis. Strammere utlånspraksis kan ramme økonomien. Derfor har også synet på sentralbankene endret seg markant, og de langsiktige rentene har falt til nivåer sist sett i fjor høst», skriver Nordea Markets i en oppdatering.

Vi tror det vil være turbulent på børsen fremover. Mange aksjer som tidligere har vært positive har nå fått utfordringer, sier analytiker Geir Linløkken i Investtech.

Block

Block-aksjen stupte nesten 15 prosent torsdag etter at shortselger Hindenburg Research gikk ut og sa at aksjen er deres nye short-posisjon. Hindenburg mener ifølge CNBC at betalingsselskapet – som ledes av Jack Dorsey – legger forholdene til rette for svindel. Fredag faller aksjen ytterligere 2,7 prosent i åpningsminuttene.

Makro

Ordreinngangen for varige goder i USA falt med 1,0 prosent på månedsbasis i februar, viser tall fra amerikanske statistikkmyndigheter. Ifølge Trading Economics var det ventet en oppgang på 0,6 prosent.