<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Mer volatilitet i banksektoren

Mandag bidro en ny «redningsaksjon» i USA til at en bankaksje steg med mer enn 40 prosent.

Publisert 27. mars 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 2 ord
Article lead
+ mer
lead
GJORDE RØVERKJØP: First Citizens Bank har mye å tjene og tilsynelatende lite å tape på sitt kjøp av Silicon Valley Banks innskudd, utlån og filialer. Foto: Bloomberg
GJORDE RØVERKJØP: First Citizens Bank har mye å tjene og tilsynelatende lite å tape på sitt kjøp av Silicon Valley Banks innskudd, utlån og filialer. Foto: Bloomberg

Det virker som om hver helg byr på en ny «redning» av minst en skadeskutt bank. Søndag ble det kjent at First Citizens Bank skal kjøpe alle Silicon Valley Banks (SVB) innskudd, utlån og filialer med en gedigen rabatt. Den mest «giftige» delen – rundt 90 milliarder dollar i verdipapirer, mange med store urealiserte tap – forblir eid av USAs banksikringsfond (FDIC), som tok over SVB den 10. mars. I tillegg har FDIC avtalt å ta halvparten av alle tap – og tilbakeføringer av tidligere tapsavsetninger – på SVB-lån solgt til First Citizens.Tranaksjonen har tilsynelatende mye oppside og lite nedside for kjøperen, og ved firetiden mandag var First Citizens aksjekurs opp med mer enn 40 prosent.

Dessuten diskuterer de amerikanske myndighetene visst nok å trappe opp likviditetsstøtten til andre banker. Citigroup var raskt ute og oppgraderte en av dem, KeyCorp, fra «nøytral» til «kjøp». Kursmålet på 20 dollar er nesten 69 prosent over fredagens sluttnotering. De gode nyhetene bidro til at KeyCorp fikk et kursløft på 6 prosent, mens et par andre regionale aktører, First Republic Bank og Comerica, steg med henholdsvis 16 og 6 prosent.

Også i Europa fikk bankaksjer en hyggelig rekyl. Deutsche Bank, som er blant dem som har fått mest julig på børsen, la på seg 6 prosent, mens franske BNP Paribas ble 3 prosent mer verdt.

På makrofronten fikk vi vite at stemningen i det tyske næringslivet bedret seg i februar, for den femte måneden på rad. Ifos underindeks for produksjonssektoren steg særlig mye, og pessimismen vi så tidligere i år er nå nesten borte. Forholdene i bygg- og anleggsbransjen ble derimot noe verre.

De seneste par ukenes tilløp til bankkrise sendte renten på tiårige amerikanske og tyske statsobligasjoner ned med rundt 0,8 prosentpoeng. Mandag ettermiddag var begge imidlertid 0,1 prosentpoeng høyere, idet investorene dumpet «trygge havner» og fikk mer appetitt på aksjer og andre risikable aktiva. Av samme grunn svekket gullprisen seg med nesten 2 prosent.