<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Dette lånet sliter folk med å betale nå

Flere ber om betalingsutsettelse på studielånet sitt, mens antall purringer og regninger som går til inkasso øker.

Publisert 19. apr. 2023
Oppdatert 19. apr. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 430 ord
FLERE I TRØBBEL: – Prisvekst og økte renter være grunner til at mange velger å utsette betalingen, sier Lånekassen-sjef Kjetil Moen. Foto: Dreamstime

Nå har flere problemer å betale studielånet sitt, melder Lånekassen.

Stadig flere søker om å utsette betalingen av lånet, noe alle kan gjøre i opptil 36 måneder. Fra januar til mars i år søkte 146.000 personer om å utsette minst én regning.

Til sammenligning var det før coronapandemien i snitt 121.000 personer som søkte om utsettelse – i løpet av et helt år.

– Vi ser at flere kunder benytter seg av muligheten til å utsette betalingen, og kundene søker om flere betalingsutsettelser når de først søker, sier Lånekassen-sjef Kjetil Moen i en pressemelding.

ADVARER: Adm.direktør i Lånekassen, Kjetil Moen, advarer mot å la være å betale regningen. Foto: NTB

Lånekassen har rundt 770.000 kunder. Det vil si at nær 1 av 5 studielåntakere har valgt å utsette lånet i år.

Peker på prisvekst og økte renter

Under pandemien kunne man utsette betalingen av lånet uten å bruke av kvoten på 36 måneder, men nå er kvoten tilbake igjen. Bruken av utsettelser øker altså til tross for det.

– Tiltaket med ekstra utsettelser ble innført på grunn av forventninger om høyere arbeidsledighet under pandemien. Etter at pandemien er over, kan prisvekst og økte renter være grunner til at mange velger å utsette betalingen, sier Moen.

Han minner om at man ikke akkurat tjener på å utsette lånet. Nedbetalingstiden forlenges med like mange måneder som man utsetter lånet. I tillegg må man betale mer renter totalt sett, og terminbeløpet for resten av terminene blir noe høyere.

Purringer og inkasso

Verre er det kanskje at antall purringer og regninger som går til inkasso også øker. 

– Både purringer og inkassovarsler har økt med 30 prosent første kvartal i år sammenlignet med samme periode i fjor. Samlet tegner dette et bilde av at flere har betalingsproblemer og at det er vanskeligere økonomiske tider, sier Moen, og legger til at de følger med på utviklingen.

Lånekassen har flere ordninger for dem som sliter med å betale, og advarer mot å la være å betale regningen.

Da blir lånet etter hvert sagt opp og overført til Statens innkrevingssentral.

– Når lånet er oppsagt, løper det forsinkelsesrenter på hele gjelden. Det betyr at beløpet du skylder, øker veldig raskt. Studielånet er et godt lån, men det kan bli dyrt om du lar være å betale, forteller Moen.