<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Inflasjonstall og Fed-prat skaper frykt

Mye tyder på at rentehevingene langt ifra er over. Samtidig signaliserer Morgan Stanleys nye kvartalsrapport store tap på næringseiendom.

Publisert 19. apr. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 377 ord
VENTER STORE TAP: I første kvartal satt Morgan Stanley av nesten en kvart milliard dollar for tap knyttet til næringseiendom. Foto: Bloomberg News

De globale børsindeksene steg i begynnelsen av året, da håp om raskt fallende inflasjon og en snarlig slutt på rentehevingene løftet investorenes optimisme. Nå virket et staglasjonsscenario – med svak økonomisk vekst og vedvarende høy inflasjon – imidlertid stadig mer sannsynlig.

Inntrykket bekreftes av onsdagens britiske konsumpristall. Den årlige veksten på 10,1 prosent i mars var ned fra 10,4 prosent i februar, men 0,3 prosentpoeng mer enn ventet. Vi er dessuten bare ett prosentpoeng under den 41-årige inflasjonstoppen fra oktober. I tillegg sto kjerneinflasjonen på stedet hvil, selv om Bank of England hittil har hevet styringsrenten med 4,15 prosentpoeng.

Dette skaper forventninger om enda flere innstramninger, også utenfor Storbritannia. Det hjalp ikke at et medlem av Feds pengepolitiske gruppe, Jim Bullard, snakket om at styringsrenten burde jekkes opp til 5,5-5,75 prosent. Onsdag priset derivatmarkedet inn en 11 prosent sannsynlighet for at Fed funds-renten ved utgangen av året er høyere enn i dag. Tallet var opp fra bare 1 prosent for en uke siden.

Samtidig renner det inn skuffende og til dels skremmende meldinger fra de store selskapene. Heineken fortalte onsdag at ølsalget, målt i liter, falt uventet mye i første kvartal. Også bunnlinjen svekket seg. På den positive siden økte inntektene, og ledelsen opprettholdt sin prognose om økt inntjening i 2023. Aksjekursen steg følgelig med 4 prosent.

I USA slo Morgan Stanley analytikernes inntekts- og inntjeningsestimater, men ved firetiden var aksjen likevel ned med 1 prosent. Et problem er at bunnlinjen krympet med 19 prosent, grunnet både lavere inntekter og overraskende høye utgifter. Investorene ble dessuten skremt av nye tapsavsetninger på 234 millioner dollar, mot ventet 99 millioner dollar, og opp fra 57 millioner dollar for ett år siden. Morgan Stanley skyldte på verre makroøkonomiske utsikter og en nedtur i markedet for næringseiendom.

Tesla-aksjen fikk på sin side et kursfall på 2 prosent. Elbilprodusenten reduserer sine priser i USA, for sjette gang på rad i år. Analytikerne spekulerer at grepet skyldes lavere etterspørsel. Tallene for første kvartal ble først kjent etter at New York-børsen stengte onsdag.

Av S&P-selskapene var Netflix en enda større taper. Kursfallet på 3 prosent kom i kjølvannet av tirsdagens kvartalsrapport. Inntjeningen overgikk konsensusestimatet, mens omsetningen innfridde. Antallet netto nye abonnenter, 1,75 millioner, var derimot 550.000 mindre enn ventet og milelangt under økningen på 7,66 millioner i fjorårets første tre måneder.