<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Knalltall fra Philips og Coca-Cola

Også Credit Suisse publiserte nye regnskapstall mandag, mens en stor butikkjede gikk konkurs, og USAs små banker fortsetter å slite.

Publisert 24. apr. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 344 ord
AKSJEKURSEN STIGER: Nederlandske Philips var mandagens store børsvinner i Europa. Foto: Bloomberg

Philips var vinneren i mandagens europeiske børshandel, med en kursoppgang på 14 prosent. Den nederlandske produsenten av helse- og hygienerelatert teknologi meldte om overraskende høye inntekter og inntjening i første kvartal. En årsak var bedre forhold i forsyningskjeden, samt at tidligere grep for å øke lønnsomheten begynner å gi resultater. Restruktureringskostnader og juridiske avsetninger medførte at konsernet likevel gikk med underskudd i perioden.

Credit Suisse eksisterer ikke lenger som uavhengig selskap, men den tidligere finansgiganten la likevel frem tall for første kvartal. Banken fortalte blant annet at kundene fjernet svimlende 61,2 milliarder sveitsiske franc i perioden, og pengene fortsetter å renne ut. Beløpet tilsvarer 730 milliarder norske kroner. UBS, som tar over Credit Suisse, fikk et kursløft på 2 prosent.

På makrofronten rullet det inn flere tegn på økt optimisme til Europas økonomiske utvikling. En indeks basert på Ifo Institutes månedlige spørreundersøkelse steg fra 93,3 i mars til 93,6 i denne måneden. På forhånd var en økning til 94,0 ventet. Nivået var uansett det høyeste siden februar i fjor. Bedriftene har fått mer tro på fremtiden, selv om dagens situasjon angivelig er verre enn for en måned siden.

I USA kom det en sprudnlende ny kvartalsrapport fra Coca-Cola. Salget av drikkevarer går strykende, tross saftige prisøkninger. Dermed overrasket både topp- og bunnlinjen positivt. Ved firetiden mandag var Coca-Colas aksjekurs opp med nesten 1 prosent.

Det går langt verre med Bed Bath & Beyond. Butikkjeden, som selger saker og ting til hjemmet, søkte søndag om konkursbeskyttelse. Nå er det kroken på døren for det 52 år gamle selskapet, og dets eiendeler skal selges til høystbydende. I alt er det snakk om 360 Bed Bath & Beyond-butikker samt 120 med merket buybuy Baby. Her ble kursfallet på 25 prosent.

For øvrig er det nå «opplest og vedtatt» at bankkrisen i USA nå er over. De regionale bankenes kursutvikling gir imidlertid et mer nyansert bilde. KBWs indeks for dette segmentet er frendeles faretruende nær årets foreløpige bunn fra 14. april. Indeksen har tapt mer enn en femdel siden nyttår, og er 8 prosent lavere enn da den ble lansert i mars 2007.