<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Blodrøde tall for Lunar – tapte 2,3 milliarder kroner

Den danske banken doblet tapene sine i 2022.

Publisert 28. apr. 2023 kl. 13.52
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 318 ord
SER FREMOVER: Adm. direktør og gründer i Lunar, Ken Villum Klausen. Banken har nå 650.000 brukere i Norden. Foto: Lunar

Lunar hadde det ikke lett i 2022. Instabank-oppkjøpet gikk i vasken, og den danske banken måtte nedbemanne i to omganger.

Nå viser årsregneskapet for fjoråret at problemene kom til syne i tallene. Resultat etter skatt endte på minus 1,5 milliarder danske kroner, tilsvarende hele 2,3 milliarder norske kroner etter dagens valutakurs. Det er en god dobling av 2021-tapet på 737 millioner danske kroner.

Nettoinntektene endte på 233,5 millioner danske kroner, opp fra 50,8 millioner i 2021 – eller en vekst på 360 prosent.

– Vi ser en veldig positiv utvikling i inntjeningen, og at utviklingen fortsetter i første kvartal av 2023. Det viser at vi er på riktig spor på veien mot å bli lønnsomme, og at vi vil få et langt bedre resultat i 2023, sier Lunar-sjef Ken Villum Klausen.

– Et vannskille

Banken hentet inn 770 millioner danske kroner i ny kapital i fjor, som har gått til investeringer i virksomheten.

– 2022 har vært et vannskille både for Lunar og kapitalmarkedene generelt. Høy inflasjon og renteøkninger har gitt større press på vekstselskaper til å øke inntjeningen og bli lønnsomme raskere, sier Klausen.

Ifølge Shifter er over 40 prosent av fjorårets tap knyttet til engangskostnader. Mesteparten, nesten 900 millioner kroner, kommer fra nedskrivninger i låneselskapet Lunar Journey AB, tidligere Lendify, som var Lunars vei inn på det svenske markedet i 2021.

Tapte på oppkjøpsforsøk

I mars kom beskjeden om at Lunar ville kjøpe Instabank for 1,3 milliarder kroner. Budet tilsvarte 3,75 kroner pr. aksje, mens Instabank-kursen før budet var rundt 2 kroner.

I august varslet Lunar at det var usannsynlig at de ville klare å hente nok kapital, samt gjennomføre godkjenningsprosessen med myndighetene innen fristen 30. september. Da oppkjøpet gikk i vasken, gikk aksjonærene i Instabank til sak og krevde 600 millioner kroner i erstatning. Det er en pågående prosess, opplyser banken til Shifter.

Lunar fikk også et valutatap på 137 millioner kroner i forbindelse med det fallerte oppkjøpet.