<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vil kapre milliardmarked

Arctic Bioscience har hatt en begredelig kursutvikling siden de gikk på børs i 2020. Nå begynner det imidlertid å demre i horisonten og Ørsta-selskapet gir full gass.

Publisert 12. mai 2023
Oppdatert 12. mai 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 451 ord
Christer Valderhaug, adm. direktør i Arctic Bioscience Foto: Arctic Bioscience

En vellykket fase 1-studie ved Haukeland har nå utviklet seg til å bli den største kliniske studien noensinne i Norge, i en meget stor internasjonal fase 2b-studie. Den er godkjent i fem land, og vil totalt ha 519 pasienter.

Milliardmarked

– Vi har jobbet målrettet for dette gjennom flere år og vi nå er kommet enda et steg nærmere ambisjonen om å utvikle et legemiddel for pasienter med mild-til-moderat psoriasis, et marked hvor det er mer enn 18 millioner pasienter i Europa og USA alene, sier administrerende direktør i Arctic Bioscience, Christer Valderhaug, og følger opp: 

– Det kommersielle potensialet for et slikt produkt er stort, med et mulig omsetningsnivå på opptil 21,4 milliarder kroner pr. år.

Selskapet har og en kosttilskuddssatsing som er i en sterk kommersiell skaleringsfase i et globalt marked, som gir selskapet en løpende kontantstrøm.

På partnerjakt

Valderhaug sier at de vil trenge hjelp på veien og at det har vært gjort flere store partneravtaler globalt det siste året innenfor psoriasis-området. 

– På veien frem vil vi søke å inngå partnerskap med ett eller flere større Pharma-selskaper, som vil være ansvarlige for å kommersialisere og selge våre produkter gjennom de rette kanaler globalt. Det blir ofte inngått kommersielle partnerskap ila fase 2b eller fase 3 med større Pharma-selskaper, der betydelige forhånds-og milepælsbetalinger inngår, i tillegg til fremtidige royalty-inntekter, sier Valderhaug, og fortsetter:

– Det viktige for ABS er å finne kommersielle partner(e) som passer oss. Både for å utvikle vår første medisinkandidat frem mot kommersialisering og for å få det rette kommersielle-/distribusjonsapparatet på plass i de rette markedene. Å finne rette partnerne er en prosess som tar tid, men som vi er godt i gang med. Vi har ressurser med betydelig erfaring knyttet til etablering av partnerskap i Pharma-industrien som arbeider med dette.

Største noensinne

Dette er den største klinisk studien målt i antall pasienter som noensinne er finansiert og gjennomført av et norsk bioteknologiselskap. Samtidig utsetter konkurrenter som BergenBio og Targovaz sine prosjekter. 

Hvordan får dere til dette, når vi ser et så utfordrende bilde for biotekaksjer globalt?

– Biotek har hatt det tøft år på børs, noe som selvsagt er et tema i dialogen med investorer og finansieringsmiljøer. Det positive er at det fortsatt er bra inntjening i den globale Pharma-industrien og en fortsatt høy aktivitet knyttet til inn- og utlisensiering av assets, samt M&A aktivitet. Dialogen med Pharma-aktører er derfor i mindre grad preget av det finansielle bakteppet og mer fokusert mot «kvaliteten» og potensialet på selskapenes assets, sier Valderhaug. 

Kan være på markedet i 2027

Selskapet meldte mandag om at rekruttering til studien går hurtig. Ved positivt resultat fra den kliniske fase IIb-studien, venter et fase III-program. Resultater fra det forventes i løpet av første halvår 2024, som innebærer at produktet kan være på markedet i 2027.