<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Walmart bidrar til børsoppgang

Sterke kvartalstall og oppjustert guiding løftet den amerikanske butikkaksjen torsdag. Også Sony-kursen steg, mens BT falt.

Publisert 18. mai 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 323 ord
KJØPEKRAFTEN ER SVEKKET: Walmart meldte torsdag at kundene er blitt mer prisbeviste og kjøper færre «unødvendige» varer. Foto: Bloomberg

De europeiske børsene var betydelig opp torsdag ettermiddag, delvis som følge av fremskritt i forhandlingene rundt USAs gjeldstak. Britiske BT gjorde det imidlertid elendig, med et kursfall på 8 prosent. Telekomgiganten meldte at topp- og bunnlinjen for regnskapsåret 2023 krympet med henholdsvis 1 og 12 prosent fra tolvmånedersperioden som ble avsluttet 31. mars i fjor. Ledelsen venter imidlertid vekst i både inntektene og inntjeningen i det inneværende regnskapsåret.

En mer interessant prognose gjaldt BTs bemanning. Konsernet planlegger nå å kvitte seg med opptil 55.000 ansatte innen 2030, som følge av økt bruk av fiberoptiske nettverk og kunstig intelligens.

I Tyskland avtalte Deutsche Bank å betale 75 millioner dollar til Jeffrey Epsteins ofre. Banken skal ha bidratt til og dratt nytte av den amerikanske finansmannens seksuelle overgrep. Epstein var kunde i Deutsche Bank fra 2013 til 2018. Ved totiden torsdag var aksjekursen likevel opp med mer enn 4 prosent.

I USA oppjusterte Walmart sin guiding for hele regnskapsåret, og nå ventes en inntektsvekst på 3,5 prosent. I kvartalet som ble avsluttet 30. april overrasket både inntektene og inntjeningen positivt. Omsetningen økte med 8 prosent fra samme periode i fjor, i høy grad grunnet dyrere matvarer og mer netthandel. Etterspørselen etter klær og elektronikk sank derimot. I forhandelen var aksjen opp med godt over 1 prosent.

Alibaba skuffet på sin side. Kinas svar på eBay og Amazon fikk et beskjedent kursfall på New York-børsen, da det ble kjent at inntjeningen i første kvartal ble 1,34 yuan per aksje. Konsensusestimatet lå på hele 2,08 yuan. Topplinjen steg med bare 2 prosent på ett år, mens analytikerne hadde sett for seg en økning på nesten 4 prosent. Planer om at skyvirksomheten skal børsnoteres bidro til at kursutviklingen ikke ble verre.

Et annet asiatisk konsern, Sony, fikk et kursløft på 6 prosent. Det japanske konglomeratet vurderer å skille ut sin finansielle virksomhet i løpet av de neste 2-3 årene. Etter transaksjonen skal Sony sitte igjen med nesten en femdel av det nynoterte selskapet.