<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

«Home sourcing», svak etterspørsel og gjeldstak

Tirsdag meldte to butikkjeder om dårlige utsikter for 2023, men investorene fokuserte mer på Apples nye brikkeavtale og USAs gjeldsforhandlinger.

Publisert 23. mai 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 349 ord
VIL KJØPE AMERIKANSK: Apple-sjef Tim Cook (t.h.) meldte tirsdag om en gigantavtale med tekologiprodusenten Broadcom. Foto: Bloomberg

Tirsdag ettermiddag var republikanerne og demokratene fremdeles ikke enige om et kompromiss for å heve USAs gjeldstak. Dette bidro til en svak børsutvikling på begge sider av Atlanterhavet. S&P 500 var ned med 0,2 prosent, mens fallet for Euro Stoxx 600 var 0,5 prosent. Markedet regner uansett med at en løsning vil bli funnet «i siste liten», slik tilfellet vanligvis er, når USA nærmer seg mislighold av sin statsgjeld.

På makrofronten viste en ny spørreundersøkelse at aktiviteten i USAs tjenesteytende sektor i mai steg raskere enn noen gang siden april i fjor. Fabrikkene skuffet derimot, med et PMI-fall fra 50,2 til 48,5. Alt under 50 signaliserer mindre aktivitet.

Eurosonens PMI sank samtidig fra 54,1 til 53,3, mens en svekkelse til 53,7 var ventet. Som i USA var bare produksjonssektoren i kontraksjonsmodus. 

Blant enkeltaksjene var Lowe's ved firetiden opp med nesten 2 prosent. Bygg- og utstyrskjeden nedjusterte sin guiding for årets omsetning og inntjening per aksje. Salget per butikk ventes nå å krympe med 2-4 prosent i dette regnskapsåret, grunnet lavere tømmerpriser og mindre interesse for gjør-det-selv-prosjekter. Både topp- og bunnlinjen overrasket imidlertid positivt i første kvartal.

Også en annen amerikansk butikkjede, Dick's Sporting Goods, leverte uventet sterke tall for sin seneste regnskapsperiode. Her ble salgsprognosen for hele 2023 opprettholdt, men den er på ingen måte imponerende. Ledelsen tror omsetningen per butikk vil øke med 0-2 prosent, langt mindre enn USAs inflasjonstakt og lavere enn veksten på 3,4 prosent i det seneste kvartalet. Aksjekursen falt med rundt 1 prosent.

Tirsdagens store nyhet var imidlertid at Apple har inngått en kjempeavtale med Broadcom. Planen er å lage 5G-brikker i USA, og i alt er det snakk om flere milliarder dollar i salg. Dette er del av en større trend, der produsenter i stadig større grad forsøker å bruker innenlandske leverandører, heller enn for eksempel kinesiske. Tirsdag ettermiddag var Apple-kursen likevel 1 prosent lavere, mens Broadcom steg like mye.

I vår del av verden fikk sveitsiske Julius Baer juling på børsen. Aksjen stupte 8 prosent, som følge av skuffende kvartalstall. Ledelsen fortalte at perioden var vanskelig for kapitalforvaltere generelt, men at privatbankens kapitalposisjon og likviditet likevel ble styrket.