Mai ligger an til å bli den svakeste måneden siden desember for det europeiske aksjemarkedet – og dermed årets hittil svakeste måned – etter at nye makrotall har sendt de europeiske børsene nedover onsdag.
Den regionale samleindeksen Stoxx Europe 600 er i 11-tiden ned 0,2 prosent til cirka 455,70 poeng, og er dermed ned for tredje dag på rad. I løpet av onsdagen har indeksen vært nede på sitt laveste punkt siden 31. mars.
Blant de nasjonale markedene er britiske FTSE 100 ned 0,1 prosent, franske CAC 40 ned 0,4 prosent og tyske DAX ned 0,3 prosent. Italienske FTSE MIB er ned 0,2 prosent. I Oslo er hovedindeksen ned drøyt 0,4 prosent.
Kina-smell
Fallet kommer etter nattens nøkkeltall fra Kina:
De nasjonale statistikkmyndighetenes offisielle innkjøpssjefsindeks (PMI) for industrien i mai kom inn på 48,8 poeng, en nedgang fra 49,2 måneden før. Konsensus i forkant var på 49,4, ifølge Trading Economics. Mai-målingen er den svakeste på fem måneder.
Også PMI-en for tjenestesektoren går tilbake, men holder seg over 50, skillet mellom avtagende og tiltagende aktivitetsnivå. Tjeneste-PMI-en for mai kom inn på 54,5, ned fra 56,4 måneden før. Nivået er det laveste på fire måneder, ifølge Reuters.
Luksus faller
De overraskende svake Kina-tallene har bidratt til bredt børsfall i Asia i dag, og påvirker også handelen i Europa – spesielt de Kina-eksponerte luksusaksjene. Den franske giganten LVMH, som eier luksusmerker som Louis Vuitton, Christian Dior, Moët & Chandon og TAG Heuer, er ned 1,6 prosent i Paris-handelen, etter å ha falt 2 prosent i morgentimene. Det betyr ytterligere verdifall for Bernard Arnault, LVMHs toppsjef.
Kering, som eier merkenavn som Gucci, Yves Saint Laurent og Balenciaga, og sveitsiske Richemont er ned rundt 2,4 prosent hver.
Svenske til ny bunn
Blant andre selskaper i nyhetsbildet onsdag er Heineken, som faller 1,8 prosent. Det meksikanske Coca-Cola-selskapet Femsa har lansert et salg av aksjer til rundt 3,3 milliarder euro i den nederlandske ølgiganten.
I Sverige er eiendomsgiganten SBB ned 10 prosent etter at toppsjef Ilija Batljan har måttet skyve på rentebetalinger på sitt 750-millionerslån i sitt private investeringsselskap på ubestemt tid. På det meste har aksjen vært ned 11 prosent, til ny all-time low, ifølge Bloomberg.
Lavere inflasjon enn ventet
Ellers på makrofronten tikker det inn ferske, oppløftende inflasjonstall fra eurolandene onsdag.
I Frankrike var prisveksten i mai på minus 0,1 prosent på månedsbasis, mot pluss 0,6 prosent måneden før og konsensus på pluss 0,3 prosent, ifølge Trading Economics. Årstakten var på 5,1 prosent, mot 5,9 prosent i april og konsensus på 5,5 prosent.
Det er en laveste prisveksten på årsbasis siden april i fjor i Frankrike.
Dette har ifølge Bloomberg ført til at markedene ikke lenger fullt ut priser inn en renteheving på 50 basispunkter fra Den europeiske sentralbank 15. juni. 4. mai satte ESB opp styringsrenten med 25 basispunkter.
Tirsdagens spanske inflasjonstall tegnet et lignende bilde som de franske: Prisvekst på minus 0,1 prosent på månedsbasis og pluss 3,2 prosent på årsbasis – betydelig ned fra måneden før og godt under forhåndsestimatene.
De italienske inflasjonstallene onsdag landet imidlertid over konsensus. På månedsbasis var det en prisvekst på 0,3 prosent, mot 0,4 prosent måneden før. Forventningen var på minus 0,1 prosent. På årsbasis var inflasjonen i Italia på 7,6 prosent, ned fra 8,2 prosent måneden før, men over konsensus på 7,4.
De tyske inflasjonstallene kommer senere i dag, klokken 14 – men rapporter for de ulike tyske delstatene tyder på at de nasjonale tallene blir lavere enn ventet.
Eurostats foreløpige inflasjonstall for mai offentliggjøres torsdag klokken 11. Konsensus peker mot en nedgang til 6,3 prosent, fra 7,0 prosent i april.