<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ilija Batljan går av som SBB-sjef

Sjefen i den kriserammede svenske eiendomsgiganten SBB går av. Han erstattes av Akelius-toppen Leiv Synnes.

Publisert 2. juni 2023
Oppdatert 2. juni 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 298 ord
GÅR AV: Ilija Batljan. Foto: Eivind Yggeseth

Det har lenge stormet rundt det svenske eiendomsselskapet SBB. Fredag ettermiddag ble det kjent at toppsjef og storeier Ilija Batljan går av.

I en pressemelding skriver SBB at styret og Batljan «er blitt enige» om at en ny ledelse er det beste for selskapet. Batljan erstattes av Leiv Synnes, som har vært finanssjef for eiendomsgiganten Akelius siden 2004. Siden i vinter har han også sittet i styret i Castellum, der Akelius for ikke lenge siden ble største eier.

Batljan oppgir på sin side at det som gründer og storeier i SBB ligger i hans rolle å «ta ansvar i en krevende tid».

Leter etter kjøpere

Mandag ble det kjent at SBB har begynt en strategisk gjennomgang for å maksimere verdiene for aksjonærene i selskapet. Den fortsetter i henhold til plan, opplyses det.

Denne uken har det versert en rykter om hvem som kan være potensielle kjøpere av det kriserammede selskapet. Den svenske regjeringen skal ifølge Dagens Industri ha begynt å lete etter kjøpere, og torsdag meldte Bloomberg at Batljan hadde reist til London for å finne potensielle investorer som kan redde selskapet.

Personlig krise

Stigende renter har laget hakkemat av den svenske eiendomsgiganten på Stockholm-børsen det seneste året. Finansavisen skrev onsdag hvordan SBBs økonomiske havari har medført dominoeffekt inn i Ilija Batljans private virksomhet.

Tirsdag sendte han melding til Nordea og Nordic Trustee om at selskapet måtte skyve på rentebetalinger på hybridlånet på 750 millioner svenske kroner.

Batljan skyver på renteterminen som skulle forfalt 15. juni, men informerte samtidig at han skyver på samtlige renteterminer deretter – helt til han informerer om at han ikke lenger skyver på betalingene. Uavhengig av dette fortsetter selvfølgelig rentene å løpe på lånet.

I en melding på IB Invests nettside fremgår det at det er utsatte utbyttebetalinger fra SBB som er bakenforliggende årsak til problemene i IB Invest.