<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Disse 9 aksjene har økt utbyttene i 30 år

Inflasjonen er skyhøy og utbyttene holder i mange tilfeller ikke følge. Her er 9 aksjer som har hevet utbyttene konsekvent i 30 år.

Publisert 7. juni 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 428 ord
ØKER: Max De Angelis, konsernsjef i det kanadiske utilities-selskapet Fortis, øker og øker utbyttene. Foto: Fortis

Det siste året har inflasjonen svekket kjøpekraften til de fleste, og spesielt investorer som er avhengige av utbyttebetalinger som inntektskilde. 

Men investorer i selskaper som jevnlig øker størrelsen på utbyttene, opplever at deres totale avkastning holder tritt med prisstigningen.

CNBC har gjort en undersøkelse av omtrent 92.000 globale aksjer og har sortert ut ni selskaper som konsekvent belønnet sine aksjeeiere ved å øke utbyttet hvert år de siste tre tiårene.

Fortis 

Det kanadiske utilities-selskapet Fortis har økt utbytteutbetalingen til sine aksjeeiere hvert år siden 1993. Det 138 år gamle selskapet økte utbyttet pr. aksje med 5,9 prosent i 2022 og har for øyeblikket en avkastning på utbyttet på 3,9 prosent.

Aksjen til elektrisitets- og gasselskapet har steget 6,4 prosent i år. Tidligere denne måneden kunngjorde selskapet også i forbindelse med sine kvartalsresultater at de vil øke utbyttet med 4-6 prosent frem til 2027.

«Målt ut fra forventet langsiktig vekst i rate base, forventer Fortis at inntektene vil støtte deres utbyttevekstpolitikk og redusere utbetalingsforholdet over tid for å være i tråd med historiske nivåer», skriver Maurice Choy, analytiker i RBC Capital, i et notat. Kursmålet impliserer en oppside på 11 prosent de neste 12 månedene. 

Novartis 

Den sveitsiske legemiddelprodusenten Novartis har økt utbyttebetalingene konsekvent sine siden 1991.

Novartis-aksjen har nylig hatt en oppadgående trend og har steget 8,9 prosent så langt i år, etter å ha gått sidelengs i over seks måneder. Analytikere tror investorenes holdning endret seg etter at selskapet kunngjorde positive resultater fra fase 3-studien av sin nye medisin mot tidlig brystkreft.

«Vis-meg-først-holdnigen blant investorene som har hindret Novartis-aksjen i å prestere er nå i ferd med å avta», skriver Stifel-analytiker Eric Le Berrigaud i en melding til kundene sine, og fortsetter:

«Ikke bare har selskapet nylig rapportert gode nyheter på produktfronten – nå passer også økonomien inn i det samme positive mønsteret».

Novartis' utbytteavkastning er for øyeblikket 3,5 prosent.

Roche 

Det sveitsiske farmasøyt- og diagnoseselskapet Roche tilbyr på linje med sin konkurrent Novartis en utbytteavkastning på 3,3 prosent.

Aksjen nådde sitt høydepunkt i desember 2021 og handles for tiden til en rabatt sett i forhold til disse nivåene. Analytikerne er imidlertid positive og mener at aksjen nå er undervurdert.

«Vår analyse avslører at Roche-aksjekursen fortsetter å handle under verdien av selskapets markedsførte eiendeler», skriver Berenberg-analytiker Luisa Hector i et notat.

«Etter vår vurdering er dette urimelig gitt selskapets ledende diagnostikkvirksomhet som tilbyr attraktiv vekst med høye inngangsbarrierer, styrken til den markedsførte Pharma-virksomheten og Roches fortsatte levering av prosjekter (selv om med lavere salgspotensial ved toppunktet)», la hun til.

Britiske selskaper som Cranswick, Sage Group, Spectris, Spirax-Saco, James Halstead og irske Kerry Group fullfører listen over selskaper som har økt utbyttene sine konsekvent de siste tre tiårene.