<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kjendisinvestor skeptisk til Oslo Børs: – Uvant for meg

Investor Harald Espedal mener det er vanskelig å finne attraktivt gode kjøpsmuligheter på Oslo Børs, skriver DN.

Publisert 16. juni 2023 kl. 11.33
Oppdatert 16. juni 2023 klokken 11.46
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 309 ord
SKEPTISK: Investor Harald Espedal mener i hovedsak at en svak krone er bra for Oslo Børs, men sliter likevel med å finne gode kjøpsmuligheter. Foto: Iván Kverme

Den Stavanger-baserte investoren Harald Espedal forvalter store verdier i «vennefondet» Salt Value og gjennom eget selskap Espedal & Co. Totalt forvalter han rundt 2,5 milliarder kroner.

Nå synes han det er vanskelig å finne attraktivt prisede selskaper på Oslo Børs, sammenlignet med hva han finner på andre nordiske børser. Det sier han i et intervju med Dagens Næringsliv.

– Dette er uvant for meg, fordi norske aksjer har vært lavere priset enn utenlandske markeder så lenge jeg har fulgt aksjemarkedet. Nå er det ingen forskjell, dersom du holder olje- og gassektoren utenom, sier Espedal til avisen.

– Brekkstangeffekt

Harald Espedal er blant Norges rikeste, med en 359. plass på Kapitals liste over de 400 rikeste nordmennene. Formuen hans ble i 2022 estimert til 1,35 milliarder kroner.

Espedal begynte å handle aksjer som tolvåring, og i 2021 endte han opp med å tjene 187 millioner kroner.

Investoren peker på at Oslo Børs blir veldig påvirket av olje- og gassprisene, men kronesvekkelsen er også viktig å tenke på nå. Espedal viser til at selskaper med inntekter i dollar eller euro og kostnader i norske kroner, tjener på den svake kronen.

– Det gir en skikkelig brekkstangeffekt. Det er nok ikke fullt priset inn, sier 51-åringen til DN.

Aker BP, Equinor, Okea og Aker Solutions er blant energi- og oljeserviceselskapene som gjelder i dette tilfellet. Det samme er selskaper innen oppdrett og industri.

Spår kronestyrking

Svekket konkurransekraft i kombinasjon med politisk usikkerhet, er ikke en god miks når det gjelder kronekursen, mener Espedal. Men han øyner likevel håp.

– Jeg tror seneste tids kronesvekkelse har vært overdreven, og at kronen vil styrke seg igjen, men den vil nok forbli på et svakt nivå historisk sett. Vi har hatt svak produktivitetsvekst og høyere lønnsvekst enn nabolandene de siste ti årene, og da har en svakere krone vært nødvendig for å holde privat sektor konkurransedyktig.