<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Freia-eier slår tilbake mot boikotten: – Vi særbehandles

Boikotten av Mondelez-selskaper som Freia har spredt seg som ild i tørt gress. Europasjefen er ikke nådig i en intern mail. – Vi pekes ut og særbehandles, mener han.

Publisert 17. juni 2023 kl. 16.34
Oppdatert 17. juni 2023 klokken 16.36
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 315 ord
KRITISERER BOIKOTT: Sjokoladefavoritten Freia, som eies av Mondelez International, er blitt boikottet av en rekke kjente varemerker og kjeder som følge av morselskapets tilstedeværelse i Russland. Foto: Thomas Bjørnflaten

Mondelez er en av verdens største matvareprodusenter og er svartelistet av Ukraina fordi de fortsatt har aktivitet i Russland. Det har skapt problemer for sjokoladeprodusenten Freia, som eies av konsernet.

En rekke selskaper, kjeder og varemerker – deriblant Ikea, Petter Stordalens hotellkjede og Norwegian – har den seneste tiden valgt å boikotte Freia-produktene, og det samme skjer med Maribou i Sverige. Begge boikottene har fått stor internasjonal oppmerksomhet og er omtalt av flere nyhetsbyråer.

Det har fått europasjefen i Mondelez, Vince Gruber, til å steile. I en intern mail Reuters har fått innsyn i, mener han har selskapet straffes urettferdig hardt sammenlignet med konkurrentene.

«Det er tøft for oss å se at selskapet vårt pekes ut og særbehandles sammenlignet med konkurrentene», skriver han.

«Om alle varemerker som har et morselskap med virksomhet i Russland skulle bli boikottet, vil det oppstå problemer med levering av mat», heter det videre.

Flere i Russland

Mondelez, som nylig varslet det ville skille den russiske virksomheten fra selskapet, driver tre fabrikker i Russland og betalte om lag en halv milliard i skatt i landet i fjor. 

Freia-eieren er imidlertid langt ifra det eneste selskapet som fortsatt har drift i Russland. Britiske Unilever, med sine 3.000 ansatte fordelt på fire fabrikker, og konkurrenten Nestlé har tidligere kommunisert at de ikke vil forlate Russland.

Den brede nordiske boikotten har fått Agiya Zagrebelska, sjef for sanksjonsavdelingen i antikorrupsjonsmyndighetene i Ukraina, til å rette en stor takk i et åpent brev i svenske Aftonbladet.

Hotellkjeden Strawberry, eid av milliardær Petter Stordalen, varslet nylig at det ville fortsette med boikoitten.

«Vi har tatt et valg om å boikotte Mondelez på bakgrunn av våre verdier og vår støtte til Ukrainas rett til fred og frihet. Dette valget står vi for, men det er klart at en boikott kan kun lykkes med å få til en endring om den støttes av mange», sa bærekraftsdirektør Harald Bjugstad-Holm til NTB på torsdag.