<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Next og Carnival trosser renteoppgangen

For første gang siden 2008 er Storbritannias toårige rente 5 prosent. Det forhindret ikke kraftige kursløft for to London-noterte aksjer.

Publisert 19. juni 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 295 ord
VARMT VÆR HJELPER: Next venter nå høy topplinjevekst i sitt andre regnskapskvartal. Foto: Bloomberg

Torsdag ventes Bank of England å jekke opp styringsrenten med et kvart prosentpoeng, som følge av vedvarende høy inflasjon. Selv en ny rente på 4,75 prosent vil imidlertid være langt under kjerneinflasjonen på 6,8 prosent i april, og negative realrenter er ikke kjent for å være «haukete». Den seneste kjerneinflasjonsmålingen var dessuten den høyeste siden statistikken begynte i 1992, tross tolv rentehevinger.

Renten på toårige britiske statsobligasjoner var mandag ettermiddag hele 5,0 prosent, en ny 15-årig topp. 30-åringen betaler 4,5 prosent, så den britiske rentekurven er betydelig invertert – i likhet med tilsvarende i blant andre Tyskland og USA. Tidligere har slike unormale forhold typisk kommet forut for resesjoner og børsfall.

Likevel var en britisk aksje, motekjeden Next, blant Europas børsvinnere mandag. Aksjen la på seg 5 prosent, etter at ledelsen oppjusterte sin guiding for årets topp- og bunnlinje. Selskapet viste til at salget går strykende, som følge av bedre vær og solid lønnsvekst blant kundene. I de første syv ukene av Nexts andre regnskapskvartal var omsetningen 9,3 prosent høyere enn i samme periode i fjor. Her sees det bare på klær som selges til full pris. På forhånd hadde konsernet imidlertid varslet en svekkelse på 5 prosent.

En annen britisk aksje, Carnival, steg 3 prosent. Cruiseoperatøren ble fredag oppgradert til «kjøp» av Citigroup. Banken opererer med et kursmål på 18 dollar for selskapets New York-noterte aksjer, noe som gir en oppside på 2,21 dollar fra fredagens nivå. Analytiker James Hardiman viste til høy etterspørsel og Carnivals styrkede balanse. Hans forrige kursmål var 14 dollar.

På London-børsen gikk det derimot elendig med Ocado Group, som stupte 5 prosent. Selskapet eier nesten en femdel av Karakuri, et oppstartfirma som skulle bruke roboter til å lage ferdigmat. Over helgen ble det imidlertid kjent at virksomheten er på konkursens rand, grunnet manglende finansiering.