<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Ingen 'quick fix' for Kina

Det vil ta lang tid før Kinesisk økonomi når tidligere nivåer, mener eksperter. 

Publisert 19. juni 2023
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 181 ord
Article lead
lead
NEDGANG: Kina har opplevd lav økonomisk aktivitet siden COVID. Foto: Bloomberg

Da Kina omsider avviklet strenge forholdsregler mot Covid, forventet embetsmenn i Beijing og andre investorer at økonomien skulle springe tilbake til livet. Dette har ikke vært tilfellet, skriver New York Times mandag. 

Ifølge den amerikanske avisen har investeringer stagnert, eksport krympet samtidig som færre nye boligprosjekter er blitt startet. Mer enn en av fem unge mennesker er arbeidsledige. 

Stormakten har iverksatt flere tiltak for å få fart på økonomien, blant annet tunge låneopptak for å finansiere veier og jernbaner. Ekstra økonomisk stimuli bør gi en oppblomstring i økonomisk aktivitet, men utgjør et vanskelige valg for embetsmenn som allerede er bekymret for den oppsamlede gjelden. 

– Myndighetene risikerer å være på etterskudd med å stimulere økonomien, men det finnes ingen enkel løsning, sa økonom spesialisert på Kina Louise Loo ved Oxford til den amerikanske avisen. 

Sterkere tiltak fra myndighetene 

Til tross for spørsmål om statsgjeld har kinesiske regjeringsrepresentanter hintet om at en økonomisk stimuleringspakke kan være nærstående. 

– I respons til endringene i den økonomiske situasjonen må det tas mer kraftfulle tiltak for å øke utviklingsmomentumet, optimalisere økonomisk struktur og fremme kontinuerlig økonomisk gjenoppretting, uttale statsråd Li Qiang.