<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nvidia får juling

De amerikanske myndighetenes ønske om å forby eksport av kunstig intelligens-brikker til Kina senket halvlederprodusentens aksjekurs med 2 prosent onsdag.

Publisert 28. juni 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 295 ord
KAN FÅ KINA-FORBUD: Nvidia var blant onsdagens børstapere i USA. Foto: Bloomberg

Nvidia har vært en av årets store børsvinnere, med en tredobling frem til den foreløpige toppen 20. juni. Onsdag pekte pilene imidlertid nedover, og halvlederprodusentens aksjekurs var ved firetiden ned med 2 prosent. Årsaken var rykter om at USAs myndigheter vurderer å forby eksport av kunstig intelligens-brikker til Kina. I samme sektor sank også Advanced Micro Devices.

For General Mills ble nedturen på mer enn 5 prosent. Matvaregeneralens topplinje i det seneste regnskapskvartalet skuffet, mens inntjeningen ble noe bedre enn ventet.

I Europa fikk Siemens Energy en rekyl på nesten 6 prosent. Aksjen ble knust torsdag i forrige uke, grunnet ekstrakostnader i datterselskapet Siemens Gamesa. Problemet er mangelfulle vindturbinkomponenter, og nå skal styret gjennomføre en grundig teknisk gransking for å bedre produktkvaliteten. Siemens Energy-kursen var fremdeles ned med nesten en tredel på en uke.

Også cruiseaksjer hadde medvind onsdag, og Carnival-kursen steg med mer enn 10 prosent i London. Konsernet meldte mandag om overraskende høy inntjening i sitt seneste regnskapskvartalet, og dessuten ble guidingen for 2023 oppjustert. Markedet hadde imidlertid håpet på enda mer, og Carnival-kursen stupte 12 prosent samme dag. Den har siden fått en kraftig rekyl, og er nå 7 prosent høyere enn forrige ukes sluttnotering.

For øvrig talte sentralbanksjef Jerome Powell i Portugal. Fed-lederen lovte ytterligere pengepolitiske innstramninger, kanskje inkludert flere rentehevinger på rad. På rentemøtet tidligere i denne måneden snakket Fed om en økning på i alt et halvt prosentpoeng ut året.

Dagen før hadde en høytstående medarbeider i Den europeiske sentralbanken (ESB) advart at finansmarkedet undervurderer hvor aggressive ESBs innstramninger blir, og det samme er tilsynelatende tilfellet i USA. Onsdag ettermiddag priset rentederivatmarkedet bare inn en 26 prosent sjanse for at Fed faktisk skrur opp styringsrenten med minst 0,5 prosentpoeng i det neste halvåret. Tallet er imidlertid opp fra 12 prosent for en uke siden.