<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Knall og fall i aksjemarkedet

Kjetil Jansrud har bygget seg stort opp i aksjer og eiendom, men 2022 var brutalt. – Det ble lovet mye, og holdt lite, sier Jansrud, som nå har skaffet seg en ny favorittaksje.

Publisert 4. juli 2023
Oppdatert 7. juli 2023
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 796 ord
Article lead
lead
MASSIVE TAP: Kjetil Jansrud brant seg på Kalera-aksjen i fjor, som lagde dype sår i porteføljen. Foto: NTB

ULTI  PEXIP

– Det siste året har vært skuffende, mye på grunn av Kalera, der jeg ikke var alene om å brenne meg, sier Kjetil Jansrud, tidligere toppalpinist, til Finansavisen.

Finanstopper som Stein Erik Hagen, Erik Bøhler og Lars Nilsen hadde alle store verdier i Kalera, et selskap som driver med innendørs dyrking av salater, grønnsaker og urter.

12 MILL.: Kjetil Jansrud styrer en aksjeportefølje på 12 millioner. Foto: NTB

Etter noteringen på Nasdaq i juni 2022 stupte kursen og aksjonærene blødde. Som følge av den store fiaskoen, ble det i april kjent at selskapet skulle kastes av den amerikanske børsen.

– Det ble lovet mye, og holdt lite, sier Jansrud om salatselskapet, og påpeker at han ikke gjorde noen kuler i 2022.

– Fjoråret var veldig stille med få endringer, foruten den sure duppen i Kalera. Investeringsstrategien min hadde nok ikke fått tommel opp av forvaltere, sier han.

Portefølje på 12 mill.

Gjennom det familieeide investeringsselskapet Kigm Holding og Øks Invest har Jansrud gjort flere investeringer. Han styrer en aksjeportefølje på rundt 12 millioner kroner i dag, og har realisert verdier for cirka 15 millioner kroner fra Pexip, som er blitt investert i eiendom.

Ved utgangen av 2021 hadde Kigm Holding en balanse på 15,6 millioner kroner, hvorav egenkapitalen utgjorde 10,9 millioner kroner. I Øks Invest er egenkapitalen på 2,1 millioner kroner.

Blant OL-heltens større posisjoner på børs finner vi legemiddelselskapet Ultimovacs. Tidligere i juni kollapset selskapet på børs etter å ha mislykkes med første fase 2-studie. I løpet av få minutter falt aksjen mer enn 40 prosent.

Jansrud er likevel ikke bekymret.

– Sett fra et investeringsperspektiv er dette mer interessant enn noen gang. Det var som forventet. Hadde Ultimovacs lykkes, hadde det uten tvil vært en verdenssensasjon, sier han.

– Tidenes gavepakke

Jansrud forteller videre at han vil øke eksponeringen i aksjen, til tross for at bioteksektoren har vært i turbulent vær den seneste tiden.

– En prising på mellom 75 og 76 kroner i dag kan virke som tidenes gavepakke hvis Ultimovacs leser av positive data fremover. De har i tillegg en ekstremt god eierstruktur, legger han til.

Likevel understreker OL-helten at han ikke oser penger, som holder ham tilbake fra å kjøpe mer.

– Jeg er ikke et investeringsfond. Det renner ikke inn med penger.

Aksjene til Jansrud i Ultimovacs var tirsdag verdt 3,8 millioner kroner.

Pexip-boblen

Som sin eks-kollega Aksel Lund Svindal, har også Jansrud havnet i den velkjente Pexip-fellen.

Jansrud kjøpte seg inn i Pexip tilbake i 2016, og har siden den tid vært inn og ut av selskapet som spesialiserer seg på videokommunikasjon. Siden toppen i februar 2021 har aksjen falt 81,7 prosent.

– Jeg gjorde en ok kule i Pexip da det gikk bra, men kom meg ut igjen av selskapet. Det har ikke akkurat vært noen bonanza i tech.

I etterkant kjøpte den tidligere alpinisten seg inn igjen i teknologiselskapet.

– Dette var dog ekstremt dårlig timing med tanke på at kursen touchet under 10 kroner rett etterpå, sier han.

Ute av grøften

Til tross for at aksjen de seneste årene har vært i hardt vær, har kursen steget nær 60 prosent siden nyåret.

Ifølge Jansrud skyldes prisoppgangen blant annet at selskapet har klart å oppnå en positiv kontantstrøm i første kvartal, og han er fornøyd med dagens posisjon. Likevel poengterer han at selskapet må bevise mer.

– De har nok innsett at de ikke kommer til å bli noen «Zoom-dødare», og spiller vel mer på sikkerhet. Så kan man jo spekulere i om det blir noen utbytter etter hvert også, sier han, og fortsetter:

– Det hadde vært veldig hyggelig.

Store tap

Også Aksel Lund Svindal har en stor aksjeportefølje, og har punget ut med flere millioner i nye teknologiselskaper etter at han la karrieren som alpinist på hyllen.

Til tross for å ha vært en børsvinner for flere år siden, har Svindal den seneste tiden vært gjennom et solid verdifall, blant annet i Pexip og Airthings.

STOR I TECH: Aksel Lund Svindal eier Pexip-aksjer for over 40 millioner kroner. Foto: Iván Kverme

Ifølge aksjonærlistetjenesten Holdings er aksjeporteføljen til Svindal verdt 84,3 millioner kroner i dag. Den største posisjonen er Pexip, hvor aksjeverdiene utgjør 40,4 millioner kroner, etterfulgt av Deep Value Driller, Romerike Sparebank og Airthings.

De andre børsinvesteringene til Svindal handler om Bien Sparebank, Green Transition Holding, On & Offshore og Canopy Holdings.